NATO asteapta raspunsuri de la Rusia in cazul Navalny: este un atac asupra drepturilor democratice

NATO cere o ancheta seriosa si asteapta raspunsuri de la Rusia in cazul otravirii liderului de opozitie Alexei Navalny. Seful aliantei considera ca orice utilizare a armelor chimice arata o lipsa totala de respect fata de vietile umane.

Reactia vine dupa ce Germania, unde Navalny este internat, a anuntat ca dizidentul rus a fost otravit cu Novichok.

NATO a convenit vineri ca Rusia trebuie sa coopereze pe deplin pentru o ancheta impartiala in cazul otravirii liderului de opozitie Alexei Navalny. Ancheta trebuie sa fie condusa de Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice, a spus seful NATO, Jens Stoltenberg.

„Orice utilizare a armelor chimice arata o lipsa totala de respect fata de vietile umane si este o incalcare inacceptabila a normelor si regulilor internationale. Aliatii NATO sunt de acord ca Rusia are acum intrebari serioase la care trebuie sa raspunda. Guvernul rus trebuie sa coopereze pe deplin cu Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) pentru o investigatie internationala impartiala”, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg intr-o conferinta de presa.

Navalny este cel mai proeminent adversar al presedintelui Vladimir Putin, iar anuntul ca a fost otravit cu un agent chimic a ridicat posibilitatea unor sanctiuni suplimentare impotriva Moscovei. Stoltenberg a declarat ca aliatii NATO au solicitat Moscovei sa ofere OPCW informatii complete despre programului Novichok.

„Cei responsabili pentru acest atac trebuie sa fie trasi la raspundere si adusi in fata justitiei. De nenumarate ori am vazut lideri de opozitie si critici ai regimului rus atacati”, a spus el.

Descriind cazul Navalny drept „un atac asupra drepturilor democratice fundamentale”, el a spus ca aliatii NATO vor continua sa se consulte cu privire la incident.

Germania, unde Navalny este in spital, a declarat ca dizidentul rus a fost otravit cu Novichok, relateaza Reuters.

Rusia nu a deschis pana acum o ancheta penala si a declarat ca nu exista inca dovezi ale unei infractiuni.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.