Veste buna. Asta ar putea insemna sfarsitul pandemiei de coronavirus

Comisia Europeana a anuntat semnarea, in numele statelor membre ale UE, a unui contract cu compania farmaceutica britanico-suedeza AstraZeneca pentru achizitionarea a 300 de milioane de doze din vaccinul impotriva COVID-19.

Contractul survine dupa semnarea unui pre-acord de achizitie in luna august, scrie Agerpres.

Potrivit declaratiilor, acesta este primul contract semnat de Uniunea Europeana pentru cumpararea unui potential vaccin impotriva noului coronavirus. Contractul prevede si optiunea cumpararii a 100 de milioane de doze suplimentare.

In documentul semnat se mai prevede ca statele membre ale UE ″pot despagubi producatorul (AstraZeneca) in anumite conditii″⁣ pentru a compensa ″riscul ridicat″⁣ al procesului de dezvoltare a vaccinului. Dar purtatorii de cuvant ai Comisiei Europene, remarca agentia EFE, nu au oferit joi la conferinta de presa zilnica detalii despre ce fel de conditii este vorba.

Publicitate

Dupa ce vaccinul se va dovedi a fi eficace si sigur, dozele achizitionate in baza acestui contract vor fi distribuite proportional statelor membre ale UE in functie de populatia fiecareia.

Vaccinul experimental dezvoltat de AstraZeneca in colaborare cu Universitatea Oxford se afla in prezent in faza a II-a din trei a testelor clinice, dupa ce a dat rezultate ″promitatoare″⁣ in prima faza a testelor.

Citeste si articolul :   Terasele din Herastrau, unde sute de tineri s-au adunat sambata, au ramas fara autorizatie

Comisia Europeana a mai incheiat pre-acorduri de achizitie a unor vaccinuri impotriva COVID-19 cu companiile farmaceutice Sanofi, Johnson&Johnson, Curevac si Moderna.

“Am putea avea un vaccin anti-COVID pana la sfarsitul anului”

Un vaccin impotriva COVID-19 ar putea fi disponibil pana la sfarsitul anului 2020, a declarat comisarul european pentru sanatate Stella Kyriakides.

“Chiar daca este riscant in acest moment sa facem predictii, avem niste indicii bune ca un vaccin candidat ar putea fi disponibil pana la sfarsitul acestui an sau inceputul anului viitor”, a declarat Kyriakides.

Un vaccin nu ar rezolva toate problemele dintr-o data, dar ar permite revenirea treptata la normalitate odata cu vaccinarea unei “mase critice de cetateni, in special a celor din grupurile de risc”, a mai spus ea.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.