Meningita este o afectiune in care meningele, cele trei membrane care invelesc creierul si il protejeaza impotriva expunerii rapide la agentii externi, se inflameaza. In aproape toate cazurile, meningita este cauzata de o infectie virala sau bacteriana.
Meningita poate fi infectioasa sau non-infectioasa si poate afecta atat persoanele sanatoase, cat si persoanele care sunt deja bolnave.
Tipuri de meningita
Meningita bacteriana este o afectiune foarte grava si poate fi mortala. In anumite cazuri evolutia poate fi rapida, decesul putand surveni in doar cateva ore.
Publicitate
Cele mai comune infectii sunt provocate de meningococ, pneumococ sau Listeria monocytogenes. Infectia poate sa apara in alta parte a organismului si ulterior sa se raspandeasca la meninge, bacteriile patrunzand in sange si migrand catre maduva spinarii, unde determina meningita bacteriana acuta
Meningita virala
Meningita virala apare mai des decat cea bacteriana, insa este mai blanda si poate sa treaca fara tratament. Poate fi cauzata de virusuri precum enterovirusuri, virusul herpes simplex, virusul urlian (virusul care determina oreion), HIV, virusul West Nile, dar si de alte tipuri de virusuri.
Meningita fungica
Astfel de tip de meningita nu este la fel de comun ca meningita bacteriana sau virala si nici nu este contagioasa. Apare in urma unei infectii fungice care se dezvolta in alta parte a organismului si care se raspandeste catre creier si maduva osoasa. De regula, cele mai afectate sunt persoanele cu un sistem imunitar foarte slabit, care sufera de cancer sau SIDA. Daca nu este tratata cu medicamente antifungice, poate pune viata in pericol.
Care sunt simptomele meningitei
Un simptom clasic al meningitei este o eruptie de pete, ca o iritatie. Daca presati partea laterala a unui pahar curat peste aceste pete si ele nu dispar, cel mai probabil este un semn al septicemiei si trebuie sa mergeti urgent la medic.
Meningita poate avea si alte simptome, cum ar fi:
Febra
Stare de rau
Iritabilitate si lipsa de energie
Dureri de cap
Dureri musculare si ale articulatiilor
Respiratie accelerata
Maini si picioare reci
Piele palida si patata
Gat rigid
Confuzie
Sensibilitate la lumina puternica
Somnolenta
Convulsii
In cazul bebelusilor, pot aparea cateva simptome in plus:
Refuzul mancarii
Agitatie
Dezvoltarea unui loc moale in crestetul capului
Interactivitate scazuta
Strigate si plans neobisnuite
Corp rigid
Cum se raspandeste meningita
Virusurile si bacteriile care provoaca meningita pot fi raspandite prin:
Stranut
Tusit
Sarut
Tacamuri sau periute de dinti comune
Conform specialistilor, in acest moment, la nivel mondial exista doua tipuri de ser pentru imunizare, insa doar unul este disponibil in Romania, deocamdata.
„Exista 2 tipuri de vaccinuri disponibile, care pot fi administrate atat la copii, cat si la adulti. Cel care este administrat impotriva infectiei cu meningococi apartinand serogrupurilor A C Y si W, respectiv cel care se administreaza pentru prevenirea infectiei cu meningococi din serogrupul B. Acesta in urma a fost dezvoltat mai tarziu si este particular, datorita caracteristicilor serogrupului B meningococic in ceea ce priveste imunogenicitatea”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila.