De ce apar pietrele la fiere. Care este tratamentul litiazei biliare

Litiaza biliara, calculi biliari sau pietre la fiere apare atunci cand bila aflata in colecit se intareste si formeaza depozite dure. Acestea seamana cu niste pietre.

Rolul veziculei biliare in organism

Vezicula biliara este un organ de dimensiuni mici, localizat sub ficat. Comunica cu ficatul prin ductul hepatic. Are rolul de depozita si de a concentra bila, o secretie hepatica de culoare verde utilizata in procesul digestiv. Atunci cand consumam alimentele, vezicula biliara elibereaza bila prin canalul coledoc in duoden (primul segment al intestinului subtire).

Cand acest mecanism este perturbat apar dereglari ale procesului digestiv, manifestate prin: durere sau jena in zona subcostala dreapta sau in epigastru, durere in zona omoplatilor, dureri de cap (mai ales pe partea dreapta), ameteala, greata, flatulatii, senzatie de prea-plin si balonare dupa mese, indigestie (mai ales dupa ce se consuma mancaruri grele sau grase), diaree sau scaune moi, scaune deschise la culoare, constipatie, gust amar dupa mese.

Publicitate

In cazul puseurilor acute se instaleaza si febra, insotita de colica biliara (durere puternica, in partea dreapta a abdomenului, subcostal, durere ce poate radia spre omoplatul drept), greata si stari de voma. Simptomele pot dura de la cateva minute pana la cateva ore.

Tulburarile biliare genereaza dezechilibre majore in activitatea organismului, putand cauza afectiuni hepatice (steatoza hepatica, hepatomegalie, ciroza hepatica) si pancreatice (pancreatita, diabet), dereglari patologice ale microflorei intestinale, afectiuni gastrice (gastrita, ulcer peptic , reflux gastro-esofagian).

Citeste si articolul :   Lucruri care se intampla cand nu mai mancam zahar

Cauze

Cele mai cunoscute cauze sunt:

Excesul de colesterol din bila. Bila contine substante necesare pentru a solubiliza colesterolul produs de ficat. Dar, in cazul in care ficatul secreta mai mult colesterol decat poate bila solubiliza, se pot forma cristale si in final calculi de colesterol.

Excesul de bilirubinadin bila. Bilirubina este un compus format in urma distrugerii celulelor rosii din sange. Cand exista anumite afectiuni (printre care ciroza hepatica, infectiile de tract biliar si unele boli de sange, cum este siclemia), ficatul produce mai multa bilirubina, ceea ce contribuie la formarea calculilor biliari de bilirubina.

Functionarea incorecta a vezicii biliare – care nu se evacueaza complet sau suficient de des, ceea ce duce la concentrarea bilei si la formarea calculilor biliari.

Simptome litiaza biliara:

Publicitate

Cel mai cunoscut simptom ale litiazei biliare este durerea in zona epigastrica (zona stomacului) si in parte superioara dreapta a abdomenului, aria subcostala dreapta, denumita medical, hipocondru drept.

Caracteristici

– apare brusc in zona centrala superioara a abdomenului (zona epigastrica) si se poate intinde in partea superioara dreapta a spatelui si in zona umarului; este greu de gasit o pozitie confortabila; durerea nu dispare odata cu incercarea de deplasare

– impiedica efectuarea unor miscari respiratorii normale si profunde

– dureaza de la 15 minute pana la 24 ore (frecvent, dureaza intre 1 si 5 ore)

Citeste si articolul :   Cum sa ramanem concentrati si sa obtinem ce ne dorim

– apare noaptea, fiind atat de severa incat sa intrerupa somnul

– apare dupa mese.

Durerea asociata litiazei biliare poate determina varsaturi, care pot duce la usurarea intr-o oarecare masura a durerii si presiunii abdominale. Durerea ce asociaza febra, greata si varsaturi sau inapetenta (pierderea apetitului alimentar), poate fi un semn de infectie la nivelul vezicii biliare (colecistita acuta).

Alte simptomele care sugereaza obstructia canalului biliar comun includ:

– ingalbenirea pielii si a portiunii albe a ochiului (icter)

– inchiderea la culoare a urinii (urini hipercrome)

– scaune deschise la culoare (acolice)

– febra si frisoane.

Tratament

Cand colica biliara este de intensitate si durata mica, fara alte complicatii, se poate trata la domiciliu prin:

repaus la pat;

regim alimentar (fara grasimi, fara unt, oua, ciocolata si alte alimente care contin cacao, fara afumaturi, prajeli, muraturi);
analgetice pentru calmarea durerii, asociate cu antiinflamatoare (impotriva inflamatiei colecistului sau/si a cailor biliare afectate): ketonal- cp, aulin-cp, algocalmin, piafen.

Daca este posibil, in loc de comprimate, pentru rezultate mai rapide, se poate administra la domiciliu aceasta medicatie intramuscular sau chiar intravenos (numai la recomandarea medicului si administrate de catre un medic specialist);
antispastice (lizadon, scobutil, foladon – comprimate sau de asemnea administare intramusculara).

Colicile biliare care sunt insotite de varsaturi (cu tulburari hidroelectrolitice – adica pierderea prin varsaturi repetate de saruri minerale din organism cu aparitia unei stari generale de slabiciune), la cel mai mic semn de evolutie nefavorabila, necesita internarea de urgenta pentru investigatii si tratament medico-chirurgical.

Citeste si articolul :   Cum sa te protejezi de boli

De asemena, colicile insotite de febra, frison sau icter necesita internate in spital.

Interventie chirurgicala pentru indepartarea vezicii biliare – care se face adesea laparoscopic. Dupa efectuarea acesteia, bila va ajunge din ficat direct in intestinul subtire (nu va mai fi stocata in colecist). Absenta vezicii biliare nu va afecta digestia, dar este posibil ca dupa interventie sa ai diaree, care este temporara

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.