Ora de iarna 2020. Cand dam ceasul inapoi cu o ora

Ora de iarna 2020. Ora de iarna se aplica in fiecare an, in ultima noapte de sambata spre duminica din luna octombrie. In acest an, trecerea la ora de iarna se face in noaptea de 24 spre 25 octombrie, in ultimul week-end din luna, cand ora 4:00 va deveni ora 3:00.

In anul 2019, La inceputul lunii martie, in cadrul Comisiei Europeane s-a votat favorabil propunerea ca incepand din anul 2021 sa se renunte la schimbarea orei de iarna si in UE.

Mecanismul prin care se schimba ora, primavara si toamna, este folosit in peste 100 de tari din lumea intreaga. Romania a aderat la ora de vara in 1932.

Cum afecteaza schimbarea orei, organismul

Medicii spun ca schimbarea orei poate deranja serios organismul

„Constatam in fiecare an ca trecem prin astfel de schimbari si ne referim intotdeauna la ora de iarna. Dar ar trebui sa nu scapam din vedere faptul ca trecem de fapt printr-un proces de adaptare la sezonul rece si ca de fapt acesta provoaca schimbari. Noi functionam dupa lumina solara si in momentul in care se scurteaza ziua ne simtim mai obositi sau chiar avem deficit de atentie”, a spus Lorena Diaconescu, psiholog.

Trecerea la ora de iarna aduce schimbari in viata de zi cu zi.

„E o iluzie ca dormim mai mult, asta se intampla intr-o singura noapte. Cred ca ar trebui sa acordam mai multa atentie calitatii somnului si sa incercam sa cuprindem acele ore in care intr-adevar se refac circuitele nervoase – intervalul intre 10 seara si 3 dimineata. Tot ce se intampla dupa 3 dimineata este somnul de frumusete. Si acela este important, evident, dar ar trebui totusi sa folosim timpul in care sa ne odihnim”, a mai spus psihologul.

Citeste si articolul :   Smiley, revoltat de nepasarea si rautatea oamenilor: "Cum te-ai simti sa urezi sanatate si sa fii injurat inapoi?"

„Eu i-as sfatui pe parintii de copii si de adolescenti sa profite de acest moment pentru reglarea orei in care se desfasoara somnul copiilor. Stim, ei vor sa stea mai mult. Ceea ce putem sa facem acum este sa le spunem: te vei culca in acelasi timp ca si aseara, dar nu va fi ora 11, va fi ora 10”, a mentionat Lorena Diaconescu.

Autor