Oficialii din Venezeuela ii numesc pe cei infectati „bioteroristi”

Oficialii venezueleni numesc persoanele infectate cu coronavirus „bioteroristi” si ii indeamna vecinii acestora sa ii raporteze. Guvernul retine si intimideaza medicii si expertii care pun la indoiala politicile presedintelui cu privire la virus, relateaza New York Times.

Venezuelenii care se intorc acasa din alte tari din America Latina sunt nevoiti sa stea in camere aglomerate cu mancarea, apa si mastile rationalizate. Ei sunt tinuti sub paza militara saptamani sau luni pentru teste de coronavirus sau tratamente cu medicamente neprobate, potrivit interviurilor cu detinutii si videoclipurilor aparute in presa.

„Ne-au spus ca suntem contaminati si suntem vinovati ca am infectat tara”, a spus, pentru New York Times, Javier Aristizabal, o asistenta din Capitala, Caracas, care spune ca a petrecut 70 de zile in centre dupa ce s-a intors din Columbia in martie.

Intr-un oras important, San Cristóbal, activistii de partid marcheaza casele familiilor banuite de a avea virusul cu placi, au spus locuitorii. Intr-un alt oras, Maracaibo, politia patruleaza pe strazi in cautarea venezuelenilor care au reintrat in tara fara aprobare oficiala. Politicienii din opozitia locala ale caror circumscriptii inregistreaza un focar spun ca sunt amenintati cu urmarirea penala.

„Aceasta este singura tara din lume in care a avea Covid este o crima”, a declarat Sergio Hidalgo, un activist din opozitia venezueleana.

Pe masura ce pandemia a afectat tarile vecine mult mai pregatite decat sistemul medical in paragina din Venezuela, presedintele Maduro a adoptat o abordare liniara, tratand coronavirusul ca o amenintare la adresa securitatii nationale care ar putea destabiliza natiunea sa si sa-i puna in pericol puterea.

„Pandemia prezinta in mod clar o amenintare pentru guvern, deoarece arata precaritatea resurselor sale”, a spus John Magdaleno, un politolog venezuelean din Caracas pentru New York Times. „Prioritatea nu este de a elimina pandemia. Este o supravietuire politica pe termen scurt”, a mai precizat acesta.

Medicii si jurnalistii care au pus la indoiala statisticile oficiale spun ca au fost amenintati. Cel putin 12 medici si asistente au fost retinuti pentru ca au facut comentarii publice cu privire la coronavirus, potrivit sindicatelor medicale.

Migrantii venezueleni care se intorc acasa dupa ce si-au pierdut locul de munca in strainatate in urma pandemiei sunt vizati in special de politicile lui Manduro.

Citeste si articolul :   Numarul de confirmati pozitivi cu COVID din cei testati s-a triplat in iunie fata de mai

Potrivit guvernului columbian, aproximativ 95.000 de cetateni s-au intors in tara de origine din martie, iar 42.000 isi asteapta randul de-a lungul granitei.

Doar 1.200 au voie sa se intoarca in fiecare saptamana prin punctele de trecere a frontierei, in conformitate cu regulile impuse de guvernului venezuelean, fortandu-i pe multi sa astepte luni in taberele improvizate.

Pe Twitter, fortele armate din Venezuela au indemnat populatia sa raporteze asa-numitii bioteroristi, referindu-se la venezuelenii care au evitat controalele guvernamentale la frontiera si s-au intors acasa.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.