Medicii se tem ca vor fi dati in judecata de pacienti sau rudelor acestora. In Romania nu sunt suficienti infectionisti, astfel ca medici ortopezi, chirurgi, urologi, internisti, dermatologi sau neurologi au fost nevoiti sa trateze pacienti cu Covid. In multe spitale nici nu exista infectionisti care sa le ghideze munca.
Medicul Laura Zarafin de la Spitalul Colentina spune ca medici care nu sunt infectionisti sau epidemiologi nu au nicio derogare din partea autoritatilor care sa-i ajute in eventualele procese penale.
„Foarte multe specialitati nu au in momentul acesta niciun fel de acoperire legala, in sensul ca nu am primit niciun fel de documentatie, protocoale sau competente pentru a trata astfel de pacienti. Noi avem discutii care sunt absolut de Kafka cu apartinatori care ne spun ca nu exista virusul, ca noi ii sedam si ii intubam ca sa ii omoram, si aceste afirmatii sunt din ce in ce mai dese. Riscam sa ne trezim tarati prin procese ani de zile”, a spus dr. Laura Zarafin, medic de ATI la Spitalul Colentina.
Ce spune Presedintele Colegiului National al Medicilor
„Trebuie sa se asigure ca are o hartie de la directorul sau, de la cel care il trimite sa faca lucrul asta, si atunci merge in regres raspunderea impotriva celui care l-a trimis acolo, dandu-i o hartie oficiala”, a spus presedintele Colegiului Medicilor, dr. Gheorghe Borcean, ca ar fi rezolvarea.
Publicitate
Medicul spune ca se asteapta la un val de procese.
Ce spune Avocatul Claudia Gheorghita
„Situatia este destul de dificila, reglementare nu exista in acest sens. Ce as putea vedea la momentul de fata ca sistem de protectie pentru medicii specialisti este de a se adresa cu dreptul de petitionare prevazut de Constitutie. Medicii ar putea sa apeleze si la asociatiile profesionale existente si constituite, la consiliul medicilor, pentru a lua legatura si a se implica in niste discutii cu Ministerul Sanatatii”, a declarat avocatul Claudia Gheorghita.
Publicitate