Schimbarea la Fata a Domnului 6 august. In fiecare an, pe data de 6 august, crestinii praznuiesc Schimbarea la Fata a Domnului. In poporse mai numeste si Obrejanie.
Semnificatia zilei de 6 august
Schimbarea la Fata (sau Transfigurarea Domnului) este un eveniment descris de evangheliile sinoptice, in care Iisus din Nazaret a fost vazut de apostolii sai intr-o lumina noua pe Muntele Tabor (Matei 17:1-9, Marcu 9:2-8, Luca 9:28-36). Conform evangheliilor sinoptice Iisus a devenit stralucitor, a vorbit cu proorocii Moise si cu Ilie, fiind numit Fiul lui Dumnezeu. Interpretii Noului Testament au clasificat Schimbarea la Fata drept una din minunile lui Iisus mentionate in Evanghelii.
Particularitatea Schimbarii la Fata este aceea ca apostolii sai vad in Iisus din Nazaret lumina divina. Similar, conform evangheliei dupa Ioan, la ultimul discurs public al lui Iisus, apostolii sai au auzit „vocea lui Dumnezeu” (Ioan 12,28), in timp ce altii au auzit doar „zgomot de tunet” (Ioan 12,29).
„Si dupa sase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru si pe Iacov si pe Ioan, fratele lui, si i-a dus intr-un munte inalt, de o parte. Si S-a schimbat la fata, inaintea lor, si a stralucit fata Lui ca soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca lumina. Si iata, Moise si Ilie s-au aratat lor, vorbind cu El. Si, raspunzand, Petru a zis lui Iisus: Doamne, bine este sa fim noi aici; daca voiesti, voi face aici trei colibe: Tie una, si lui Moise una, si lui Ilie una. Vorbind el inca, iata un nor luminos i-a umbrit pe ei, si iata glas din nor zicand: “Acesta este Fiul Meu Cel iubit, in Care am binevoit; pe Acesta ascultati-L”. Si, auzind, ucenicii au cazut cu fata la pamant si s-au spaimantat foarte. Si Iisus S-a apropiat de ei, si, atingandu-i, le-a zis: Sculati-va si nu va temeti. Si, ridicandu-si ochii, nu au vazut pe nimeni, decat numai pe Iisus singur. Si pe cand se coborau din munte, Iisus le-a poruncit, zicand: Nimanui sa nu spuneti ceea ce ati vazut, pana cand Fiul Omului Se va scula din morti.”
Traditii si obiceiuri de Schimbarea la Fata a Domnului
Aceasta sarbatoare vine insotita de multe traditii mostenite din strabuni
In aceasta zi sfanta, cerurile se deschid si cei alesi de Dumenzeu pot vedea Portile Raiului, iar cei care nu vor tine aceasta sarbatoare vor fi uscati si gasbejiti ca florile care se vestejesc.
Se spune ca daca te certi in aceasta zi, tot asa o vei tine pana la finalul anului.
Potrivit traditiilor, se crede ca daca te rogi in aceasta zi sa scapi de un obicei daunator.
In aceasta zi nu se spala deoarece o sa fii napadit de paduchi si plosnite.
Tot in aceasta zi, femeile insarcinate trebuie sa tina post pentru a avea nastere usoara.
In aceasta perioada, credinciosii isi sfintesc roadele. Astfel, gospodinele merg la biserica si duc bucate.
Pe 6 august se pomenesc cei plecati in lumea de dincolo. Se da de pomana pentru sufletul lor.