Pandemia de coronavirus a inceput pe 12 decembrie 2019 in centrul orasului Wuhan, China, atunci cand a aparut un grup de persoane cu pneumonie de cauza necunoscuta.
Virusul prezinta dovezi de transmitere de la persoana la persoana, iar rata de transmitere (rata infectiei) pare sa fi escaladat la jumatatea lunii ianuarie, aceasta reiesind si din alte cazuri decat cele pe care China le-a raportat pana acum. Primele cazuri de coronavirus din Romania si Republica Moldova au fost confirmate pe 26 februarie si 7 martie 2020 respectiv. Pe 11 martie 2020 Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca focarul de coronavirus a devenit o pandemie.
Perioada de incubatie (perioada de la expunere pana la aparitia simptomelor) este de aproximativ doua saptamani, simptomele includ febra, tuse si dificultati de respiratie.
Adrain Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase „Matei Bals” din Capitala, spune ca acest virus nu o sa dispara prea curand, din cauza numarului de mutatii pe care a inceput sa il dezvolte de la debutul sau si pana in momentul de fata.
„Acest virus SARS-CoV-2 nu are de gand sa iasa prea curand din circulatie – nivelul mare de mutatii pe care a inceput sa si-l dezvolte.
Chiar in aceasta dimineata, am citit un articol care urmeaza sa fie rapid publicat, cu multitudinea de mutatii pe care le are la nivel de structura de spike, peste 38 de variante, care se pare ca asociaza un grad de infectivitate si de severitate mai mare bolilor pe care le induc.
Este foarte adevarat ca aceste mutatii au fost izolate de la Spitalul Pitie-Salpetriere din Paris”, a declarat dr. Adrian Streinu-Cercel.
Publicitate