Lipsa acuta de locuri in ATI, infirmata de realitatea din teren

Initial, Raed Arafat a spus, vineri, ca in spitalele din Bucuresti nu mai erau locuri la ATI. Sambata, a aparut informatia ca avem un spital modular nou situat in curtea Spitalului Elias, construit prin donatiile de la Daruieste Viata. Duminica, Nelu Tataru anunta ca sunt 4.000 de locuri la ATI.

Un numar de 38 de paturi cu gaze medicale pentru fiecare in parte, impartite astfel incat sa acopere toate stadiile de boala, centrala de tratare a aerului, circuite atent gandite, sunt cateva dintre dotarile moderne pe care nu le mai gasesti in alta parte de tara. In ajutorul medicilor de la Elias vor veni si alti 4 anestezisti si 8 asistente prin detasare sau voluntariat, cel mai probabil de la spitale care nu sunt atat de incarcate precum spitalul Elias.

Dupa ce a vazut spitalul modular, premierul Orban a spus ca si la Institutul Matei Bals si la Victor Babes se poate suplimenta numarul de locuri in ATI.

Citeste si articolul :   Florin Citu, dupa tragedia de la Victor Babes: "Toti vinovatii trebuie sa raspunda”

In plus, in Bucuresti sunt, in total, 45 de unitati sanitare, iar in multe dintre ele exista capacitate ATI, cu ajutorul careia s-ar putea degreva macar o parte din activitatea intensa din cele 6 spitale de linia 1, 2 si suport Covid din Capitala.

Publicitate

Ministrul Sanatatii a vorbit duminica despre aproape 2.000 de paturi de terapie intensiva in peste 200 de spitale din tara, toate pentru pacientii COVID-19. In zonele unde sectiile de ATI sunt supraincarcate, precum Ploiestiul sau Galatiul, au ajuns deja unitati mobile de ATI.

„In acest spital nu sunt intalnite infectiile nosocomiale, renumitele infectiii nosocomiale din sectiile de terapie intensive din spitalele vechi, din Romania. Un alt mare avantaj al acestui spital este ca el va putea fi transformat apoi intr-un spital de arsi sau intr-o sectie de terapie intensiva sau in orice alt fel de sectie, modificand circuitele existente”, a spus Carmen Uscatu, fondator Daruieste Viata.

„Ca sa putem face fata atat urgentelor care acceseaza Unitatea de Primiri Urgente a spitalului, cat si spitalului modular, trebuie sa primim ajutor de resurse umane din partea spitalelor care sunt mai putin incarcate decat un spital Universitar de Urgenta”, a afirmat dr. Mugur Ardelean, managerul Spitalului Elias

Citeste si articolul :   Ordonanta Militara Nr. 4

„La nivel national avem aproape 4.000 de paturi de terapie intensiva. In cele 226 de spitale care sunt faza 1, faza 2 si suport COVID sunt in jur de 2000, 1.927 de paturi de terapie intensiva”, a afirmat Nelu Tataru, ninistrul Sanatatii.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.