Calendar Ortodox iulie 2020. Sarbatoare mare la romani luni, 20 iulie. Ce se face si ce este interzis in aceasta zi

Calendar Ortodox iulie 2020. Sarnatoare mare la romani in aceasta zi. Traditii si obiceiuri din stabuni.

Sfantul Ilie – Sfantul Proroc Ilie Tesviteanul este sarbatorit pe data de 20 iulie.

La data de 20 iulie, Biserica Ortodoxa Romana sarbatoreste ridicarea la cer a Sfantului Mare Proroc Ilie, Tesviteanul. Unul dintre cei mai importanti proroci din Vechiul Testament.

Viata Sfantului Ilie

Publicitate

Sf. Ilie este celebrat ca un mare facator de minuni si aducator de ploi in vreme de seceta. Sfantul si marele Proroc Ilie, inger intrupat in carne ce a primit de la Dumnezeu puterea de a deschide si inchide cerurile, era de origine din Tesvi in Galaad.

Traditia apocrifa, care a transmis aceste detalii despre nasterea Prorocului, precizeaza ca el era din tribul lui Aaron si deci era preot. Se spune ca la nasterea sa tatal sau a vazut oameni imbracati in alb invelindu-l in scutece de foc si, dandu-i numele. Se spune ca i-au dat sa manance o flacara, simbol al ravnei pentru Dumnezeu care l-a mistuit de-a lungul intregii sale vieti.

Inca din copilarie, tinea strict toate poruncile Legii si se tinea in permanenta in fata lui Dumnezeu printr-o feciorie indiferenta. Postul neincetat si rugaciunea arzatoare, i-au facut sufletul ca focul si au facut din el modelul vietii manastiresti. A activat in Regatul de Nord, in timpul regelui Ahab. Acesta s-a casatorit cu o principesa pagana, Isabela, care l-a ademenit si pe el sa cada in idolatrie; lipsa de piosenie si depravarea predecesorilor sai ajunse la culme. Incurajat de sotia sa, respingatoarea Izabel, el ii persecuta pe Proroci si pe toti oamenii ramasi credinciosi lui Dumnezeu si se inchina idolilor Baal si Astarte.

Citeste si articolul :   Sfintii Constantin si Elena, 21 mai 2020. Ce trebuie sa faci pentru ca sporul sa se adune in casa ta

Ajuns prin ravna sa pe culmea cea mai de sus a virtutii, Sf. Proroc Ilie nu a trecut la cele vesnice, ci a fost ridicat la cer.  El a fost considerat demn de a vedea fata in fata slava Dumnezeului intrupat, alaturi de Moise si de cei trei Apostoli in ziua Schimbarii la fata (cf. Matei 17).

Sfarsitul lui Ilie este prezentat ca o minune care s-a petrecut cu puterea lui Dumnezeu. Se spune ca, simtind el ca zilele pe pamant sunt numarate, si-a ales ca succesor pe Elisei. Atat de mare a fost personalitatea lui, incat Domnul i-a facut aceasta favoare de a se muta din viata aceasta pamanteasca la viata cea cereasca, fara a trece prin poarta mortii. Este a doua personalitate a Vechiului Testament care s-a inaltat cu trupul la cer. Minunea a fost vazuta de catre ucenicul sau, iar el s-a inaltat la cer pe o caruta de foc trasa de cai.

Cinstirea Sfantului Ilie

In traditia populara, Sf. Mare Proroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor. El si a ramas in istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinta si curaj demn de urmat. Biserica Ortodoxa ii aduce multa cinstire, pentru ca este pomenit ca mare barbat si erou al credintei.

Fiii Bisericii Ortodoxe Romane au o evlavie profunda pentru acest sfant facator de minuni. Exista traditii populare diferite din toate zonele geografice ale Romanei, incat unitatea este cinstea deosebita care i se cuvine profetului Ilie. Oamenii cred ca atunci cand se intampla fenomene meteorologice spectaculoase, Ilie de fapt traverseaza cerul cu caruta lui de foc, pentru a ne ocroti. El este mereu si mereu in slujba binelui. Dreptatea si autoritatea precumpanesc in raport cu alte virtuti ale sfintilor Noului Testament. Fiind unul dintre Profetii evrei, Biserica Ortodoxa il cunoaste sub numele de Sfantul Mare Proroc Ilie Tesviteanul.

Citeste si articolul :   Reguli de urmat pentru o recolta mare a cepei de toamna!

Ziua onomastica

Pe 20 iulie, Biserica Ortodoxa sarbatoreste suirea la cer a Sfantului si Marelui Proroc Ilie Tesviteanul. Statisticile existente la nivel national arata ca, din totalul celor aproximativ 22 milioane de romani, peste 120.000 de persoane (cca 0,55%) poarta numele Sfantului Ilie.

Multe biserici, de la orase sau de la sate, au hramul Sf. Ilie.

Traditii si obixeiuri de Sfantul ilie

De Sfantul Ilie, se culeg plante de leac, mai ales busuiocul. Plantele se asaza la uscat in podul caselor, sub streasina sau in camara.

Busuiocul este dus la biserica pentru a fi sfintit. Adus acasa, busuiocul se pune pe foc, iar cenusa este folosita atunci cand copiii fac bube la gura.

Tot in ziua de Sfantul Ilie se strange mierea din stupi, iar fagurii se impart celor nevoiasi.

Sfantul Ilie. Iata si alte traditii si obiceiuri de Sfantul Ilie:

De Sfantul Ilie, nu se lucreaza de teama pagubelor (traznete, ploaie, grindina).

Pe Sfantul Ilie il cinstesc mai ales cojocarii, stuparii – se reteaza stupii, se duc faguri si mere la biserica spre binecuvantare si se impart de pomana.

De Sfantul Ilie, se culeg in zori plante de leac stropite cu sange de cocos taiat deasupra lor.

Tot de Sfantul Ilie, se duc berbecii la berbecar.

Daca tuna de Sfantul Ilie, vor fi merele si alunele viermanoase; daca ploua, va ploua 20 de zile.

Citeste si articolul :   Motivul pentru care nu trebuie sa stai cu picioarele incrusisate

De asemenea, de Sfantul Ilie, se tine “Targul de fete de pe Muntele Gaina”, din judetul Alba.

Ce nu trebuie sa faci sub nicio forma de Sf Ilie

Pe vreme de furtuna, este interzis sa te adapostesti sub lemn de carpen, deoarece diavolii se ascund in el. Pe o astfel de vreme, se spune ca nu trebuie sa deschizi geamurile si usile casei, ca sa nu-si gaseasca adapost inauntru diavolii care fug de Sfantul Ilie.

O alta traditie spune ca, daca tuna de Sfantul Ilie, alunele seaca, iar fructele fac viermi.

Nici campul nu se lucreaza de Sfantul Ilie, de teama traznetelor si a grindinei. De asemenea, gospodinele nu spala, nu torc si nu se coase. Nu se lucreaza campul de Sfantul Ilie, de teama traznetelor si a grindinei. De asemenea, nu se coase si nu se spala.

Ce se face pentru sanatate

Pentru sanatate, oamenii mananca in multe zone fructe proaspete. Merele se duc la biserica, abia apoi se consuma. Potrivit credintelor, cine mananca mere inainte sa le duca la biserica va avea parte numai de mere pe lumea cealalta.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.