Reputat chirurg, adevarul despre purtarea mastilor de protectie

Medicul chirurg Samuel Laucks, actualmente pensionar, are asta de spus despre purtarea mastilor.

′′ OK, uite-mi declaratia…

Mi-am petrecut ultimii 39 ani lucrand in domeniul chirurgiei. Pentru o parte semnificativa a timpului, am purtat masca. Am lucrat cu sute (probabil mii) de colegi in acei ani, care au purtat si masti.

Niciunul dintre noi nu s-a imbolnavit, a lesinat sau a murit din lipsa de oxigen. Niciunul dintre noi nu s-a imbolnavit, a lesinat sau a murit din cauza ca am respirat prea mult dioxid de carbon. Niciunul dintre noi nu s-a imbolnavit, a lesinat sau a murit din cauza ca am inspirat din propriul nostru aer expirat.

Sa incepem de aici prin a spune lucrurilor pe nume.

(Este adevarat ca unii oameni, cu boli pulmonare avansate, pot fi atat de fragili, incat o masca le-ar putea ingreuna respiratia deja greoaie. Daca plamanii tai sunt atat de bolnavi, probabil ca nu ar trebui sa iesi in public la ora actuala; consecintele daca esti expus la Covid-19 ar fi probabil devastatoare. Nu-ti pasa?

′′ Dar “, intrebi, ′′ virusii nu pot trece direct prin masca, pentru ca sunt atat de mici?” (′′ Mastile tin virusii afara, precum o sita tine tantarii afara,” ) Este adevarat ca particulele individuale de virus pot trece prin porii unei masti; totusi, virusii nu se misca singuri. Nu zboara prin camera ca un tantar, nu-ti misca masca ca un vierme, sau nu-ti zboara in nas ca o musca.
.
~ Virusul este in esenta nimic mai mult decat o mica pata de material genetic. Covid-19 calatoreste intr-un CARRIER – transportatorul este un strop fluid, picaturi fluide pe care le expulzezi atunci cand tusesti, stranuti, canti, razi, vorbesti sau pur si simplu expiri.

Citeste si articolul :   Anunt de ultim moment de la noul Ministru al Educatiei. Se redeschid scolile si gradinitiele?

Majoritatea picaturilor fluide vor fi oprite sa intre in camera daca porti o masca. Purtarea unei masti este o modalitate foarte eficienta de a-i proteja pe ceilalti daca porti virusul (chiar daca nu stii ca esti infectat). In plus, daca picaturile fluide ale altcuiva se intampla sa aterizeze pe masca ta, multe dintre ele nu vor trece. Acest lucru ofera purtatorului niste protectie suplimentara, de asemenea. Dar, principalul motiv sa porti o masca este sa-i protejezi pe ceilalti. Chiar daca nu-ti pasa de tine, poarta-ti masca pentru a-ti proteja vecinii, colegii si prietenii!

O masca nu este cu siguranta 100 % protectoare. Cu toate acestea, se pare ca severitatea infectiei Covid-19 este cel putin partial ′′ dependenta de doza.” Cu alte cuvinte, cu cat mai multe particule de virus intra in corpul tau, cu atat mai bolnav vei deveni. De ce sa nu micsorezi volumul, daca poti? ′′ Ce ai de pierdut?!”

′′ Dar nu este o cerinta sau o cerere de purtare a unei masca care imi incalca drepturile constitutionale?” De asemenea, nu ai voie sa intri in magazin daca nu porti pantaloni. Nu poti striga ′′ foc ′′ in departamentul de produse. Nu ai voie sa urinezi pe podea in sectiunea de mancare congelata. Obiectezi la aceste restrictii? Regulile, instituite pentru binele comun, sunt componente ale unei societati civilizate.

Citeste si articolul :   Bilant 22 august 2020. Anuntul oficial al autoritatilor

′′ Dar mastile nu sunt incomode?” Unii ar spune ca lenjeria sau pantofii pot fi incomode, dar noi inca le purtam. (De fapt, sa fii pe un ventilator este destul de incomod, de asemenea!) Mastile sunt atat de rele incat nu le poti tolera, chiar daca te vor ajuta sa-i mentii pe ceilalti sanatosi?

′′ Dar oamenii nu vor crede ca un pampalau daca port o masca?” Sper ca ai suficienta incredere in sine pentru a depasi asta.

′′ Dar nu ma imbolnavesc niciodata; nu-mi fac griji.” Ei bine, atunci poarta o masca de dragul celorlalti, nu suntem atat de perfecti!

Exista dovezi clare ca mastile fac diferenta reala in diminuarea transmisiei Covid-19. Va rog, de dragul altora (si de dragul vostru), purtati-va masca atunci cand sunteti in public. N-o sa va omoare!

P.S. – Si, apropo, va rog sa va asigurati ca atat nasul cat si gura sunt acoperite!

Recomandarile privind utilizarea mastilor sunt confuze. Stiinta nu este.

Citeste si articolul :   Diana Sosoaca, foc si para: "Daca intru in PSD, fac macel"

Dovezile arata ca mastile sunt extrem de eficiente pentru a incetini coronavirusul si poate fi cel mai bun instrument disponibil acum pentru a combate acest lucru.’, a scris medicul intr-o postare pe Facebook.

Autor