Alexandru Rafila, avertizare de ultim moment: ”Consecintele se vor vedea”

Prof. dr. Alexandrru Rafila, reprezentantul Romaniei la OMS, trage un puternic semnal de alarma. Profesorul avertizeaza populatia ca starea pandemiei se va agrava.

Daca nu ne schimbam comportamentul vizavi de respectarea masurilor anuntate de autoritati, pentru prevenirea raspandirii noului virus, cazurile vor fi din ce in ce mai numeroase.

Publicitate

Alexandru Rafil a fost foarte categoric vizavi de comportamentul romanilor in timpul pandemiei de coronavirus.

Rafila  face acuze dure la adresa celor care nu respecta recomandarile autoritatilor si refuza sa adopte cele mai elementare masuri preventive.

Publicitate

”Eu o sa ma refer la partea medicala, la restul imi e mai greu sa ma refer pentru ca n-am suficiente elemente sau poate ca nu sunt suficient de obiectiv. Situatia medicala este oarecum previzibila, pentru ca suntem pe un trend ascendent de vreo cateva saptamani.

Romanii nu vor niciun fel de masuri

Incercam sa convingem oamenii sa respecte recomandarile. Din pacate, exista foarte multe opinii contradictorii in spatiul public, iar lucrul acesta genereaza, in mod evident, neincredere. Exista multi concetateni care opteaza pentru varianta simpla, adica varianta usoara in care nu e nevoie sa adoptam nicio forma de comportament preventiv, niciun fel de masura de protectie.

Citeste si articolul :   Sanatate mintala si rezistenta psihologica in timpul pandemiei COVID-19

Lucrul acesta se traduce intr-un numar mai mare de cazuri care se inregistreaza in fiecare zi”, a spus Rafila

”Inca o data, varful este generat de o schimbare a comportamentului. Pentru ca daca noi o sa continuam cu comportamentul relaxat, fara sa respectam masurile de protectie, varful va fi indepartat si foarte inalt.

Va creste numarul de cazuri

Ori, scopul este sa avem un varf cat mai mic si cat mai apropiat, prin modificare de comportament.

Nu poate nimeni sa spuna cum se vor comporta 20 de milioane de cetateni din Romania in perioada urmatoare, mai ales daca le transmitem mesaje care nu au, in niciun caz, rolul de a-i incuraja sa respecte masurile de protectie individuala, care duc la protectia colectivitatii”, a mai spus profesorul.

”Lucrurile sunt intr-adevar foarte ingrijoratoare, din doua motive: numarul de cazuri va mai creste, iar spitalele se vor confrunta cu mai multe internari.

”Consecintele se vor vedea”

In doua saptamani am putea sa transformam aceasta tendinta crescatoare in una descrescatoare, daca ar exista o schimbare in atitudinea populatiei.

Citeste si articolul :   Coronavirus Romania, 16 iulie 2020. Veste proasta, din pacate! Anuntul oficial al autoritatilor

Dar pentru acest lucru trebuie sa ne implicam cu totii. In caz contrar, consecintele se vor vedea si vom ajunge in situatia sa discutam cine e de vina.

Eu nu vreau sa ajungem acolo. Trebuie sa ne mobilizam cu totii si sa schimbam aceasta atitudine de multe ori batjocoritoare la adresa celor care respecta regulile.

Vad foarte multe persoane care nu respecta niciun fel de reguli, ori tocmai asa se transmite infectia”, a mai declarat reprezentantul Romanie la OMS.

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.