Orban, anunt de ultim moment: Ce se intampla cu scolile din toamna

Ludovic Orban, premierul Romaniei le transmite celor implicati in sistemul de educatie sa fie pregatiti de reinceperea cursurilor doar online. Redeschiderea scolilor in luna septembrie depinde doar de evolutia pandemiei de coronavirus, a explicat Orban.

”Nu stim care va fi evolutia si trebuie sa fim pregatiti pentru orice situatie. Atat din punct de vedere al infrastructurii, cat si al logisticii.

Noi trebuie sa ne asiguram ca orice copil va avea acces la educatie, sa ne asiguram ca profesorii, invatatorii au capacitatea a transmite informatii in orice fel de conditii, sa pregateasca cu mare migala inceputul anului si sa fim pregatiti pentru orice situatie.

Am incredere in capacitatea dascalilor de a se adapta la orice situatie, de a ramane aproape de copii, chiar daca nu toti vor fi in clase, chiar daca legatura va fi o legatura prin fibra optica si prin intemediul ecranului de calculator”, a declarat seful Guvernului.

Si Dr. Alexandru Rafila ii avertizeaza pe romani in legatura cu un al doilea posibil val de infectari, in toamna. Totodata, medicul nu exclude varianta inchiderii scolilor si in luna septembrie, daca se constata noi imbolnaviri. El spune ca expunerea copiilor la un nou pericol ar fi cea mai mare greseala. Autoritatile trebuie sa analizeze bine situatia si sa ia masurile cuvenite, la timpul potrivit.

”Este o masura rationala sa inchizi scolile, dar nu putem sa continuam asa la nesfarsit. Sunt doua elemente care trebuie luate in considerare.

Citeste si articolul :   Tragedie in Gorj. Pacienta infectata cu noul virus, aflata in ambulanta care s-a prabusit aseara de pe un pod, a decedat.

Sa le inchizi atunci cand e momentul potrivit, sa nici nu intarzii, dar sa nici nu grabesti inchiderea scolilor, de exemplu, daca nu exista niciun fel de transmitere comunitara, si al doilea element este pregatirea scolilor pentru deschiderea anului scolar, incat chiar daca in luna septembrie o sa avem valori mici de transmisibilitate ale bolii, sa fim pregatiti ca sa nu apara incidente asemanatoare cu cele din Israel, sa punem mai putini elevi in clasa, sa decalam programele, sa introdcem masuri igienice stricte, astfel incat sa avem lucrurile cat de cat sub control in sezonul rece.”

Autoritatile sunt cele care decid inchiderea scolilor, in momentul in care apar probleme majore

”Opinia mea este ca autoritatile vor lua decizia sa inchida scolile acolo unde apar astfel de probleme, nu ar trebui sa existe o masura generala pentru ca daca infectia va fi tinuta sub control la nivel national atunci masurile trebuie sa fie delimitarea transmiterii, inchiderea focarelor”, a mai spus Alexandru Rafila.

Autor