Casa lui Al.I.Cuza, reabilitata cu fonduri europene. Cladirea adaposteste primul muzeu din Galati

Casa domnitorului Alexandru Ioan Cuza din orasul Galati va fi reabilitata cu fonduri europene. Cladirea adaposteste primul muzeu din oras. Institutia muzeala va fi dotata cu echipamente moderne, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Casa Cuza Voda este o cladire simbol a orasului Galati. Ea a apartinut familiei Cuza si ulterior s-a transformat in primul muzeu din Galati. In prezent, in interior este tot muzeu, dar cladirea este degradata. In plus, terenul are nevoie de consolidare, deoarece tasarile au afectat zidurile si fundatia. Toate problemele vor fi rezolvate cu ajutorul unei finantari europene in cadrul unui proiect in valoare de peste 3 milioane de lei, coordonat de Consiliul Judetean Galati. In cadrul investitiei, muzeul va fi dotat cu aparatura moderna. Lucrarea va fi gata anul viitor.

Publicitate

„Am reusit sa demaram lucrarile la Muzeul Casa Cuza Voda. Au fost mai multe licitatii anulate pentru ca nu s-au prezentat ofertanti. Casa Cuza Voda este prima institutie muzeala deschisa in Galati. Cladirea are degradari atat la interior, cat si la exterior. Mai mult, din cauza tasarii terenului sunt afectate fundatia si zidurile cladirii. De aceea, se va interveni pentru consolidarea terenului si a cladirii, precum si pentru inlaturarea factorilor care pun in pericol stabilitatea constructiei. Vor fi refacute toate instalatiile, iar muzeul va fi dotat cu vitrine si panouri de expunere, precum si cu sisteme de supraveghere. De asemenea, va fi realizat si un tur virtual al muzeului. Totul va fi gata peste 18 luni”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Costel Fotea, presedintele Consiliului Judetean Galati.

Citeste si articolul :   Cum scapi de mirosul de tigara din casa: Simplu si eficient

Casa Cuza Voda a apartinut parintilor lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a locuit aici in copilarie, precum si in perioada in care a fost parcalab al tinutului Covurlui. In anul 1939, cladirea s-a transformat in muzeu.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.