Joi, 25 iunie, numarul cazurilor de infectare cu coronavirus a atins apogeul din ultimele 2 luni. 460 de cazuri noi anunta joi Grupul de Comunicare Strategica.
„Mortii si pacientii cu coronavirus sunt reali”, spune Cristian Oancea, medic si manager la Spitalul „Victor Babes” din Timisoara.
“Virusul este real, nu putem sa il vedem, este un breaking news sau un prime time news inclusiv pentru noi, lumea medicala. Am inceput sa simtitm clinic cum sa manage-uim virusul, dar terapeutic nu avem o arma letala impotriva lui… Acest virus este foarte parsiv. Sars-Cov-2 nu e un virus respirator tipic, asta trebuie sa constientizam”, spune medicul Cristian Oancea.
De altfel, si ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a vorbit despre cresterea numarului de imbolnaviri din ultima perioada.
Publicitate
“Sa nu uitam ca, dupa o perioada de platou, un platou prelungit de 4-5 saptamani, am mers pe o panta descendenta. Dupa varful din 29 aprilie-1 mai, am mers pe o panta descendenta, ajungand la un moment dat chiar pe o rata de transmitere de 06-07. Cele trei masuri de relaxare, 1 Mai, Rusaliile, sarbatorile pascale si-au spus cuvantul.
Iar in ultimele zece zile, odata cu ultima relaxare, am observat o crestere accentuata a cazurilor noi. O crestere asumata, pregatita ca si activitate medicala ca si reactii ale DSP cu anchete epidemiologice, dar nu putem singuri”, spunea Nelu Tataru.
In ultimul timp au aparut controverse inclusiv legate de faptul ca pacientii care nu au simptome de coronavirus nu pot transmite virusul mai departe. Medicul Alexandru Rafila, Nelu Tataru, Raed Arafat, au infirmat acest zvon, iar acum o face si doctorul Cristian Oancea.
In ultima vreme, s-au lansat zvonuri care spuneau ca pacientii care nu prezinta simptome, nu pot transmite virusul. Nelu Tataru, medicul Alexandru Rafila, Raed Arafat si medicul Cristian Oancea au explicat de ce aceste zvonuri nu sunt adevarate.
„Pot sa fiu un purtator sanatos si sa va dau boala. Poate aveti niste comorbiditati, sau poate aveti o sensibilitate imuna, si aici discutam de 3 paliere imune si puteti face o forma moderata sau severa de boala. Si aici nu e de joaca. Acum am reinceput sa reevaluam simptomele post COVID. E un virus care ucide”, a explicat medicul Cristian Oancea.
De altfel, virusul este periculos si pentru persoanele care nu sufera de alte boli sau chiar pentru persoanele tinere. Medicul a vorbit despre 2 astfel de cazuri la care nimeni nu se astepta.
„Am avut 2 pacienti, un tanar de 44 de ani, fara comorbiditati, adus din Arad, cu forma moderta-severa, l-am bagat in Terapie Intensiva, am stat zi si noapte langa el, am facut repletie plasmatica – inainte nu aveam plasma post COVID – si vreau sa va spun ca in doua zile si jumatate a decedat. Nu avea nicio comorbiditate.
Am avut fata tanara, de 24 de ani, care avea un anumit grad de hipertensiune arteriala, usor, la limita 140-150, si care a decedat. Vorbim de oameni tineri, fara comorbiditati aparente care s-au dus la exitus. Eu vorbesc din ce am vazut cu ochii mei. Am incercat toate terapiile si nu i-am putut salva pe acei oameni” a mai spus doctorul Cristian Oancea.
„Fereasca Dumnezeu sa faci si gripa si Sars-Cov-2. Sansele de supravietuire sunt minime”, a spus managerul Spitalului Victor Babes. Acesta recomanda ca oamenii sa faca macar vaccinul anigripal, daca cel pentru coronavirus nu a aparut inca.
„Problema este ca la noi cam unul din cinci sau sase dezvolta anticorpi care se mentin si nu rezista a la long. Daca te-ai imbolnavit azi de Sars-Cov-2 nu inseamna ca pe parcursul vietii nu o sa mai dezvolti. Studiile au aratat ca protectia anticorpilor e de 2-3 luni, inclusiv la gripa. De aceea, vaccinarea antigripala e recomandata de 2 ori pe an pentru ca tine cam 6 luni, apoi memoria imuna uita”, a mai adaugat doctorul.
„Insist ca trebuie ca vaccinarea sa fie un act obligatoriu. Inainte de ’90 ne-au facut sa avem o protectie imuna mai buna ca in alte tari, lucru care s-a aratat acum. Probabil vor aparea dovezile in urmatorii ani. Se vede in numarul de decese si numarul de infectati”, a completat medicul.
Publicitate