Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma: ”Atentie la tantari! Nu exista un tratament specific pentru virus”

Medicul Tudor Ciuhodaru, doctorul care se afla la conducerea comisiei de coordonare si monitorizare a infectiei cu noul virus din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Nicolae Oblu” din Iasi, trage un semnal de alarma in legatura cu tantarii.

De curand, medicul, a postat pe pagina sa de Facebook, un mesaj de avertizare:

“Semnal de alarma. Nu neglijati intepaturile de tantari. Virusul West Nile a facut prima victima din acest sezon. Un pacient de 66 de ani este internat cu meningita iar medicii de la infectioase se asteapta la o crestere a numarului de cazuri.

Riscul de imbolnavire severa si deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune. Anul trecut opt pacineti nu au mai putut fi salvati. In 2018 au fost peste 200 de cazuri si 25 de decese.

Publicitate

Atentie:

1. Principala cale de transmitere la om este intepatura de tantari.

2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sarut)!

Citeste si articolul :   De ce racim cand este frig afara

3. Practic orice persoana (indiferent varsta) intepata de tantari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile insa

4. Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura este totusi redusa.

5. 90% dintre cei infectati nu prezinta simptome.

6. Manifestarile pot fi diverse: de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita.

7. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala.

8. Riscul de imbolnavire severa si deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune.

9. Sunt cateva semne de alarma care impun prezentarea la urgenta: febra ridicata insotita de durere de cap intensa, varsaturi, stare generala alterata, sensibilitate crescuta la lumina aparute la 2-8 zile dupa intepatura de tantar.

10. Este necesara spitalizarea pacientului si tratarea cu medicatie intravenoasa.

11. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.

12. In cazul manifestarii de simptome de severitate medie (1 din 5 cazuri) (febra, cefalee, greturi, varsaturi, dureri musculare si articulare, urticaria, rar limfadenopatie) starea pacientului se imbunatateste dupa 7-10.

Citeste si articolul :   Doliu in lumea medicala din Romania. S-a stins la doar 44 de ani

13. Preventia este cea mai buna alternativa:

a) Evitati intepaturilor de tantar (chiar daca iesiti afara pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Evitati activitatile in aer liber in aceasta perioada sau

b) Folositi pe pielea expusa substante care resping insectele. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele.

c) Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si ciorapi. (!!!)Tantarii pot intepa si prin haine. (Aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemetrhin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie.)

d) Utilizati si verificati integritatea plaselor contra insectelor.

e) Puteti limita inmultirea tansarilor reducand locurile in care balteste apa (din jurul caselor si din subsolurile blocurilor.)”, a scris medicul pe Facebook

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.