Orban, despre dublarea alocatiilor si cresterea pensiilor cu 40%

Premierul Ludovic Orban a declarat duminica seara ca bugetul nu permite dublarea alocatiilor si marirea pensiilor cu 40%.

Premierul Ludovic Orban a declarat duminica seara ca majorarea pensiilor era greu de suportat chiar si intr-o situatie economica favorabila, dar ca, acum, cand Romania este intr-o criza, cresterea pensiilor cu 40% nu poate fi sustinuta financiar.

„Majorarea cu 40% ar fi fost foarte greu de facut chiar in conditiile in care eram intr-o situatie economica favorabila, asa cum aratau datele la inceputul anului, atunci cand am adoptat bugetul. Suntem intr-o criza economica, suntem intr-o criza care a afectat atat veniturile la bugetul de pensii, cat si veniturile bugetului de stat. Se vede limpede ca majorarea cu 40% este o majorare care nu poate fi sustinuta financiar pentru ca ea genereaza un pericol grav pentru echilibrul bugetar al Romaniei, riscand sa afecteze capacitatea Romaniei de a face fata tuturor platilor. Vom creste pensiile, procentul nu il voi prezenta public decat atunci cand vom avea finalizate toate aceste evalauri, analize”, a spus premierul la Romania TV.

Citeste si articolul :   Veste trista! Directorul Departamentului de Microbiologie Andrea Crisanti: "COVID-19 nu va disparea, toamna noastra va fi ca in abatoarele germane"

Acesta a precizat ca Romania nu isi permite nici dublarea alocatiilor pentru copii, care ar presupune un efort bugetar de 7 miliarde de lei.

„Vom cauta o solutie. Nu ne putem permite dublarea alocatiilor. Este a doua dublare care este facuta, dupa cea din martie in dezbaterea bugetului 2019. Sigur ca vom da o garantie privind dublarea alocatiilor, dar va trebui sa gandim un calendar de crestere. Dublarea alocatiilor genereaza cheltuieli de aproximativ 7 miliarde de lei la nivel bugetar, sunt foarte greu de suportat aceste cresteri”, a mai spus Ludovic Orban.

Autor