Ce noi masuri de relaxare intra in vigoare de la 15 iunie. Toti romanii trebuie sa stie

Noi masuri de relaxare incepand cu 15 iunie. Printre acestea masuri se numara redeschiderea Loteriei, a caselor de pariuri si jocuri de noroc, daca prezinta un risc epidemiologic scazut.

„Se permite reluarea activitatilor pentru jocurile de noroc, respectiv Loteria, casele de pariuri care prezinta un risc epidemiologic relativ scazut”, a declarat premierul Ludovic Orban.

Salile de jocuri din mall-uri raman totusi inchise, la fel si cinematografele, locurile de joaca si restaurantele, daca acestea nu sunt amplasate in spatii deschise.

Noile masuri de relaxare au fost decise in urma unei sedinte a Comitetului National pentru Siutatii de Urgenta, care a avut loc joi seara, iar propunerile vor fi cuprinse intr-o hotarare de guvern.

Cine mai sta 14 zile in autoizolare cand se intoarce din strainatate

Orban a mai spus ca s-a hotarat ca din data de 15 iunie sa se renunte la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din tari cu numar mic de cazuri, de exemplu Austria, Grecia si Bulgaria.

Traficul aerian cu toate aceste tari care au coeficientul de evaluare sub 5 si pentru care nu va mai fi nevoie de autoizolare va putea fi reluat.

Conditia este ca durata de sedere sa nu depaseasca 14 zile. „Daca sunt romani care se duc intr-un sejur de sapte zile in aceste tari, ei nu vor mai trebui sa stea in izolare la intoarcere”, a spus premierul.

O alta masura de relaxare o reprezinta activitatea fizica desfasurata in grupuri de cate 6 persoane, nu grupuri de 3 cum era pana acum..

Piscinele exterioare vor fi redeschise si se va relua si tratamentul balnear.

Parintii care nu au cu cine sa-si lase copiii nu vor mai putea sta acasa dupa 15 iunie beneficiind de asigurarea a 75 la suta din salariu si de aceea se va permite reluarea activitatii gradinitelor si activitatilor de tip after-schoool.

Actuala stare de alerta expira la 16 iunie.

Textul integral al hotararii

HOTARARE NR 28 din 11.06.2020 privind propunerea unor masuri de relaxare necesare in contextul epidemiologic actual, aplicabile incepand cu data de 15.06.2020

Citeste si articolul :   Un barbat din judetul Gorj a fost vaccinat cu serul gresit la rapel. S-a deschis o ancheta

Luand in considerare contextul epidemiologic actual, caracterizat de o scadere a incidentei numarului de cazuri confirmate pe teritoriul national, respectiv de o mentinere relativ constanta, la o valoare aproximativa de 2%, a indicelui de confirmare, calculat prin raportarea numarului de teste pozitive la numarul total de teste efectuate,

in conditiile in care stocurile de materiale si echipamente medicale sunt suficiente pentru asigurarea capacitatii de gestionare a cazurilor confirmate la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale si a sistemului sanitar,

avand in vedere necesitatea de creare a conditiilor socio-economice necesare relansarii graduale a economiei nationale, concomitent cu mentinerea unui nivel de alerta adecvat la nivelul componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta,

in conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) si d) si art. 8′ din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, cu modificarile si completarile ulterioare, in temeiul prevederilor art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. I) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul National de Management al Situatiilor de Urgenta, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 15/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 2 si art. 4 din Hotararea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta,

Comitetul National pentru Situatii de Urgenta adopta prezenta HOTARARE:

Art.1 Se excepteaza de la masura de carantinare/izolare persoanele sosite din tarile stabilite pe baza analizei efectuate de Institutul National de Sanatate Publica, aprobate prin hotarare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

(2) Persoanele care vin in Romania din tarile care fac obiectul exceptiei de la carantinare/izolare prevazuta la alin. (1), dar care, inaintea plecarii din tara respectiva, nu au stat cel putin 14 zile pe teritoriul acesteia intra in carantina/izolare la locuinta/ locatia declarata, impreuna cu colocatarii, inclusiv familia/apartinatorii, dupa caz.

Citeste si articolul :   Raed Arafat a anuntat cum pensionarii vor putea iesii din casa: "Vor veni anumite adaptari"

(3) Persoanele care fie au plecat din Romania si petrec o perioada mai scurta de 14 zile in alta tara exceptata de la masura carantinarii/izolarii, fie au petrecut o perioada de cel putin 14 zile cumulativ in tari exceptate de masura carantinarii/izolarii nu intra in carantina/izolare la intrarea in Romania.

Art.2 Se excepteaza de la masura izolarii/carantinarii persoanele care intra in Romania pentru prestarea de activitati medicale.

Art.3 Se mareste la 6 numarul de persoane care nu locuiesc impreuna si care pot participa la activitati recreative si sportive desfasurate in aer liber, respectiv ciclism, drumetii, alergare, canotaj, alpinism, vanatoare, pescuit si alte activitati recreative si sportive desfasurate in aer liber, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului sanatatii, dupa caz, cu ministrul tineretului si sportului, ministrul mediului, apelor si padurilor sau ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale.

Art.4 (1) Evenimentele private in spatii inchise se pot organiza cu participarea unui numar maxim de 20 persoane.

(2) Evenimentele private in spatii deschise se pot organiza cu participarea unui numar maxim de 50 persoane.

Art.5 Se mareste la 6 numarul de persoane care nu apartin aceleiasi familii si pot circula ori forma grupuri pietonale.

Art.6 Se pot relua zborurile catre si din tarile pentru care persoanele care sosesc in Romania sunt exceptate de la masura de carantina / izolare, stabilite de Institutul National de Sanatate Publica si aprobate de Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

Art.7 (1) Se reiau activitatile de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici.

(2) In interiorul centrelor comerciale prevazute la alin. (1), nu se permite:

a) activitatea restaurantelor, cafenelelor sau altor asemenea localuri publice, cu exceptia celor dispuse in exteriorul cladirilor, in aer liber, cu asigurarea unei distante minime de 2 metri intre mese si cel mult 4 persoane care nu sunt membri ai aceleiasi familii la o masa.

Citeste si articolul :   Marea Britanie s-a redeschis dupa ce mai mult de 32 de milioane de oameni s-au vaccinat

b) exploatarea locurilor de joaca, a salilor de jocuri si a cinematografelor.

Art.8 Se instituie obligatia operatorilor economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc, ingrijire personala, primire turistica cu functiuni de cazare, precum si activitati de lucru in birouri cu spatii comune in sistem deschis, de a respecta normele de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului economiei, energiei si mediului de afaceri si al ministrului sanatatii.

Art.9 Se reia activitatea operatorilor economici care desfasoara activitati de administrare a strandurilor exterioare, a piscinelor exterioare sau salilor de sport/fitness, cu obligatia respectarii normelor de prevenire stabilite prin ordin comun al ministrului tineretului si sportului si al ministrului sanatatii, in baza caruia isi pot desfasura activitatile.

Art.10 Se reia activitatea operatorilor economici care desfasoara activitati de tratament balnear, cu obligatia respectarii normelor de prevenire stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.

Art.11 Se permite desfasurarea activitatilor in crese, gradinite si after-school pe perioada vacantei de vara, in conditiile stabilite prin ordin comun al ministrului educatiei si cercetarii, al ministrului sanatatii si al ministrului muncii si protectiei sociale.

Art.12 Prezenta hotarare se comunica tuturor componentelor Sistemului National de Management al Situatiilor de Urgenta, pentru punere in aplicare prin ordine si acte administrative ale conducatorilor acestora.

Autor