Ce este infarctul miocardic, cauza decesului actorului Costin Marculescu. Simptome si cauze

Costin Marculescu a decedat la varsta de 51 de ani. Din primele constatari, actorul ar fi suferit un infarct.

Ce este infarctl miocardic

Infarctul miocardic (IM) sau Infarctul miocardic acut (IMA), numit frecvent si atac de cord, este intreruperea fluxului sangvin la nivelul unei portiuni a cordului, ce determina moartea celulelor miocardice.

Cel mai frecvent se produce prin obstructia unei artere coronare in urma rupturii unei placi de aterom, care este un depozit de lipide si celule albe (in special macrofage) la nivelul peretelui arterial. Ischemia (reducerea fluxului sangvin) si hipoxia rezultate, netratate in timp util, duc la moartea (necroza) muschiului inimii (miocardului).

Publicitate

Simptomele clasice ale infarctului miocardic acut sunt durere brusca de piept (in mod specific raspandindu-se spre bratul stang sau partea laterala stanga a gatului), dispnee, greturi, voma, palpitatii, transpiratii si neliniste (adeseori descrisa ca o senzatie de moarte iminenta). Femeile pot avea mai putine simptome tipice fata de barbati, cele mai comune fiind dispneea, slabiciune, o stare de discomfort abdominal si astenie fizica. Aproximativ un sfert din toate infarcturile miocardice sunt „silentioase”, fara durere in piept sau alte simptome.

Cauzele infarctului miocardic acut

Inima ta este principalul organ al sistemului cardiovascular care include de asemenea diferite tipuri de vase de sange. Unele dintre cele mai importante vase sunt arterele. Ele duc sange bogat in oxigen in corp si in toate organele. Arterele coronare iau sange bogat in oxigen in special pentru muschiul inimii. Atunci cand aceste artere sunt blocate sau ingustate din cauza unei acumulari de placa, fluxul de sange catre inima ta poate scadea semnificativ sau se poate opri complet. Acest lucru poate provoca un atac de cord.

Citeste si articolul :   Se inchid unele scoli, iar elevii fac cursuri online.

Cativa factori pot duce la blocarea arterelor coronare sunt:

“Colesterolul rau”, numit si lipoproteina de densitate mica (LDL), este una dintre cauzele principale ale unui blocaj in artere. Colesterolul este o substanta incolora care se gaseste in alimentele pe care le consumi. De asemenea, corpul tau il face in mod natural. Nu tot colesterolul este rau, dar colesterolul LDL se poate lipi de peretii arterelor tale si poate produce placa. Placa este o substanta dura care blocheaza fluxul de sange in artere. Trombocitele de sange, care ajuta sangele sa se coaguleze, se pot lipi de placa si se pot acumula in timp.

Grasimi saturate- Grasimile saturate pot contribui, de asemenea, la acumularea placii in arterele coronare. Acestea se gasesc mai ales in carne si produse lactate, inclusiv in carne de vita, unt si branza. Aceste grasimi pot duce la un blocaj arterial prin cresterea cantitatii de colesterol rau din sistemul dumneavoastra sanguin si reducerea cantitatii de colesterol bun.

Grasimi nesaturate- Un alt tip de grasime care contribuie la arterele infundate este grasimea trans sau grasimea hidrogenata. Grasimile trans sunt de obicei produse artificial si pot fi gasite intr-o varietate de alimente procesate. Grasimea trans este de obicei listata pe etichetele alimentare drept ulei hidrogenat sau ulei partial hidrogenat.

Citeste si articolul :   Ministrul Educatiei, anunt de ultim moment despre inchiderea scolilor

Complicatii ale infarctului miocardic

Infarctul miocardic poate fi fatal in primele minute daca accesul la servicii medicale nu se face in timp util.

Cu cat revascularizarea teritoriului miocardic afectat se face mai repede, cu atat inima va recupera mai bine. Daca zona de muschi cardiac afectata este intins si infarctul evolueaza de mult timp sansele de evolutie catre insuficienta cardiaca sunt mari.

Tratamentul in urgenta al infarctului miocardic

Tratamentul initial consta in administrarea de medicamente antiagregante plachetare – aspirina plus un alt antiagregant tip clopidogrel (Plavix) sau ticagrelor (Brilique). Tratamentul medical al infarctului miocardic include anticoagulante si uneori medicamente trombolitice.

In timpul infarctului miocardic pot aparea aritmii amenintatoare de viata. Cea mai frecventa este fibrilatia ventriculara, care duce la stop cardiac si in decurs de cateva minute este fatala daca nu se intervine rapid cu un defibrilator. Resuscitarea cardio-pulmonara poate face parte din managementul initial al infarctului miocardic complicat prin stop cardiac.

Angioplastia coronariana in infarctul miocardic (denumita si angioplastie primara) are ca scop reluarea fluxului sanguin prin artera coronara ocluzionata si se realizeaza prin implantarea unui stent coronarian si prin alte tehnici specifice. In cazuri rare este nevoie de interventie chirurgicala de bypass aorto-coronarian in urgenta.

5 lucruri importante despre infarctul miocardic

– Infarctul miocardic nu are intotdeauna simptome specifice. Uneori infarctul miocardic este silentios, mai ales la pacientii diabetici si la varstnici peste 75 ani.

Citeste si articolul :   2.523 de cazuri noi de Covid si 170 de decese, inregistrate in ultimele 24 de ore in Romania

– Femeile pot avea simptome diferite de cele ale barbatilor. De obicei, barbatii care sufera un infarct au urmatoarele simptome posibile: durere in piept, lipsa de aer, stare de greata, durere care iradiaza in brate. Unele femei nu prezinta durere in piept, ci durere in spate, la nivelul bratelor, umerilor si gatului, stare de lesin, respiratie grea si voma.

– Femeile sub 50 ani au risc aproape dublu de a muri din cauza infarctului miocardic comparativ cu barbatii de aceeasi varsta, cel mai frecvent datorita ignorarii acestor simptome.

– Daca accesul la spital nu se face rapid aproximativ jumatate din decesele datorate infarctului miocardic apar in prima ora.

– Infarctul miocardic poate aparea si la oamenii tineri. Desi majoritatea pacientilor cu boala coronariana au peste 60 ani, infarctul miocardic poate aparea chiar si la varste tinere. Indiferent de varsta, semnele de alarma ale infarctului miocardic nu trebuie neglijate.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.