Doar patru state din UE, printre care si Romania, au avut crestere economica in primul trimestru

Rominia face parte din grupul celor patru state UE care au inregistrat o crestere economica in primul trimestru al anului, cu un plus de 0,3% comparativ cu T4 2019, alaturi de Irlanda (+1,2%), Bulgaria (+0,3%) si Suedia (+0,1%), conform Eurostat.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Franta si Italia (-5,3%) si Spania si Slovacia (-5,2%).

PIB ajustat sezonier a scazut cu 3,6% in zona euro si cu 3,2% in uniune, in comparatie cu trimestrul precedent, acesta fiind cel mai mare declin din 1995, cand a inceput strangerea datelor.

Publicitate

In comparatie cu T1 din 2019, PIB ajustat sezonier a scazut cu 3,1% in zona euro si cu 2,6% in UE, cea mai abrupt scadere din T3 2009 (-4,5% in zona euro si -4,4% in UE).

Publicitate

Pentru comparatie, PIB al Statelor Unite a scazut in primul trimestru cu 1,3% fata de trimestrul precedent, iar fata de T1 2019 indicatorul a crescut cu 0,3%.

Citeste si articolul :   Aglomeratie mare in Piata Obor din Capitala. Jandarmii au restrictionat accesul

Consumul a inregistrat o scadere puternica, de 4,7% in zona euro si 4,3% in UE, exporturile au scazut cu 4,2% in zona euro si 3,5% in UE, iar importurile au scazut cu 3,6% in zona euro si cu 3,2% in UE. Scaderi importante au inregistrat si retailul, transporturile, turismul si HORECA, industria divertismentului.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.