Apel pentru pacientii vindecati de COVID-19, sa doneze plasma pentru a-i salva si pe altii

Medicii Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, care au tratat sute de cazuri de COVID-19, fac apel catre pacientii vindecati sa vina si sa doneze plasma pentru a salva, astfel, si alte vieti. Pana acum au donat cinci persoane si de plasma au beneficiat trei pacienti in stare critica.

Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu este unul dintre centrele autorizate de Ministerului Sanatatii pentru includerea Sectiei Clinice ATI in Programul de tratament monitorizat al pacientilor critici cu COVID-19 cu plasma recoltata de la donatori vindecati.

Medicii fac un apel catre pacientii vindecati de COVID -19, care sunt potentiali donatori de plasma hiperimuna, sa doneze si sa contribuie la lupta impotriva noului coronavirus.

„Avem aproape 400 de pacienti vindecati care au trecut prin sectiile Spitalului Judetean si care pot dona plasma si pot ajuta astfel la salvarea vietilor omenesti ale pacientilor in stare foarte grava. Este un gest de umanitate si solidaritate in aceasta confruntare cu COVID -19 si suntem convinsi ca oamenii vor actiona in consecinta si vor veni in numar mare sa doneze”, declara conf.univ.dr. Liliana Coldea, managerul SCJU Sibiu.

Cei care vor sa doneze plasma trebuie sa se adreseze Centrului de Transfuzie Sanguina din Sibiu pentru a obtine informatii si pentru a se programa pentru donare.

Pana in prezent, aici au avut loc sase donari de la un numar de cinci pacienti.

Primul donator de plasma este un asistent care lucreaza in Spitalul din Sibiu. Acesta a repetat gestul, venind si a doua oara sa doneze.

Publicitate

„De la punerea in functiune a echipamentului de colectare de plasma umana au donat 5 persoane, dintre care un pacient se afla la a doua donare. Pentru trei donari au venit rezultatele examinarilor suplimentare de la Centru National de Hematologie Transfuzionala si a fost totul in regula. De altfel, plasma a si fost transfuzata. Alte doua probe sunt trimise la Bucuresti, asteptam saptamana aceasta rezultatele si urmeaza ca joi sa trimitem o alta proba”, explica Livia Mares, biolog al Centrului de Transfuzie Sanguina Sibiu.

Aceasta a adaugat ca „mereu exista nevoie de donatori, atat de sange cat si plasma, in contextul actual legat de coronavirus”.

Citeste si articolul :   Bilant coronavirus. 7.694 cazuri noi si 85 de decese

De tratamentul cu plasma umana hiperimuna de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sibiu au beneficiat trei pacienti din Sectia Clinica ATI.

Criterii pentru eligibilitatea donatorului:

a) donarea se va face la cel putin 14 zile de la disparitia completa a simptomelor si cel putin un test COVID-19 negativ RT-PCR;
b) intervalul intre doua donari de plasma sa fie de minimum 2 saptamani;
c) prezentarea biletului de externare din spital si a rezultatelor testelor RT-PCR si optional a testelor serologice pentru detectia anticorpilor anti_SARS-Cov-2 (calitativ sau cantitativ);
d) semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;
e) incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.

Comentariile sunt închise.