Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor a fost inmormantat pe data de 22 mai dupa ce a decedat in urma infectiei cu coronavirus. La inmormantarea lui IPS Pimen au participat peste o mie de persoane, chiar daca masurile pentru prevenirea raspandirii coronavirusului luate de autoritati in ultimele luni, au fost incalcate. Aceasta permisiune a fost oferita chiar de catre Raed Arafat.
In timp ce familiile celor peste o mie de persoane decedate au fost nevoite sa isi inmormanteze persoanele dragi in saci de plastic si cu un numar mic de persoane, in cazul IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei, la inmormantarea acestuia au participat peste o mie de persoane. Raed Arafat a fost cel care a aprobat aceasta permisiune.
In acest context, Raed Arafat a spus ca a fost o solicitare personala din partea Mitropolitului Moldovei si Bucovinei. Secretarul de Stat sustine ca a fost acceptat ceva minimal, care sa respecte toate regulile impuse de autoritati.
„Este solicitarea personala a Mitropolitului Moldovei si Bucovinei. E foarte greu sa refuzi cand e vorba de asa ceva. Dar s-a acceptat ceva minimal, care sa respecte toate regulile. Noi am acceptat in ideea ca, fiind o personalitate bisericeasca, n-ai cum sa nu accepti. Insa acceptul nostru a fost fara vreo exceptie la partea de sanatate publica. Ce am dat a fost cu respectarea distantarii sociale, cu purtarea mastii. Daca s-au incalcat regulile la fata locului, asta nu mai tine de noi. S-a dat un document pe baza unei analize facute de INSP. Noi nu dam de capul nostru”, a spus Arafat, potrivit romaniatv.
Contrar declaratiilor lui Raed Arafat, la inmormantare lui IPS Pimen, nu s-au respectat regulile de distantare sociala, oamenii au intrat in biserica pentru a saruta sicriul.
Simona Parvu, director INSP: „Noi am primit o adresa prin care ni se prezenta modalitatea in care vor avea loc funeraliile, adresa la care raspunsul nostru a fost ca ceremoniile pot avea loc cu respectarea prevederilor din ordinul 1070/2020 (n.r. – ordinul se refera la cum trebuie sa se desfasoare slujbele religioase, nu inhumarile persoanelor diagnosticate cu COVID-19). Desigur, orice derogare de la acest ordin se poate face fie de catre CNCCI, prin hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta sau printr-un alt act normativ. Derogarea de la un ordin nu intra in atributiile INSP.”
Publicitate
Comentariile sunt închise.