In urma protestelor facute de muncitorii sezonieri romani de la abatoarele si fermele din Germania, legislatia muncii se va schimba in aceasta tara. Romanii au protestat impotriva conditiilor de munca si cazare. Anuntul a fost facut de ambasadorul roman de la Berlin, Emil Hurezeanu.
In urma scandalurilor din aceste ferme s-au facut numeroase verificari care au scos la iveala lanturi de subcontractori care favorizau abuzurile.
„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situatie cronica, inegalitatile de pe piata muncii din Europa. (…) Ati vazut azi un protest intr-o ferma de capsuni de langa Bonn. Oamenii au venit cu contract de munca din tara. Ferma a intrat in insolventa si a fost preluata de un executor judiciar, care urmeaza sa plateasca salariile oamenilor. Oamenii isi vor primi salariile, chiar daca vor fi platite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu pentru Digi24
Ambasadorul roman a declarat ca protestatarii au ajuns la Consulatul Romaniei de la Bonn, unde au stat de vorba si cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflata in vizita in Germania exact pentru aceste probleme.
„Maine, ministrul Muncii din Germania va prezenta in sedinta de guvern, cancelarului Angela Merkel, un proiect pentru a schimba legislatiamuncii, in abatoare, unde snut multi muncitor sezonieri, dar si in agricultura. Ministrul cere, de exemplu, sa fie eliminati subcontractorii, pentru ca in lantul acesta dintre angajator si angajat au intervenit agentii de munca, alti angajatori intermediari.
Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanta dintre angajatorul principal si angajati a crescut foarte mult in detrimentul angajatului. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii directi. Ministrul german al Muncii vrea sa prezinte maine – e o premiera istorica in Germania – un proiect prin care aceste lanturi de subangajatori, din industria carnii in principal, sa fie desfiintate”, a declarat Emil Hurezeanu.
Salariile muncitorilor vor fi platite
„Toate salariile vor fi platite, cei care vor sa fie relocati vor fi relocati, iar cei care vor sa se intoarca acasa vor pleca cu curse charter, platite de fermierii care i-au angajat. Exista avioane, asteapta aprobari pentru aceste zboruri. E posibil ca acesti oameni sa ajunga acasa”, a mai spus ambasadorul.
Ministerul de Externe s-a sesizat in urma semnalarii acestor cazuri in presa.
„Cand aflam de astfel de cazuri, din presa, informam guvernul local, al landului. De acum, toate informatiile importante vor fi comunicate si autoritatilor de land, dar si autoritatilor federale. In acest fel, avem si noi acces in aceste ferme”, a declarat Hurezeanu.
Tot ambasadorul a mai spus ca aceste probleme au fost aduse la cunostinta chiar cancelarului Angela Merkel si lucrurile incep sa se schimbe: „Cazurile din abatoare si din ferme au devenit subiect politic”.
Publicitate
Comentariile sunt închise.