Intre 1 aprilie si 15 mai, BNR a cumparat de pe piata secundara titluri de 3,1 mld. lei, “Relaxarea cantitativa” fiind temperata.
BNR a cumparat titluri de stat de pe piata secundara, a oferit lichiditate bancilor, sporind considerabil volumul operatiunilor repo efectuate bilateral, iar cotatiile titlurilor de stat si dobanzile pe piata interbancara au scazut, in timp ce evolutia cursului de schimb al leului a fost stabila, a transmis Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, in cea de-a doua iesire publica de la izbucnirea crizei noului virus.
Isarescu anunta, la sfarsitul lunii martie, depasirea varfului tensiunilor generate de criza COVID-19 in domeniul monetar, bancar si financiar. In aceasta declaratie a guvernatorului BNR anunta injectiile de lichiditate ale bancii centrale pentru sustinerea finantarii economiei reale si a statului,
In perioada 1 aprilie – 15 mai, volumul operatiunilor repo efectuate de BNR cu bancile pe baze bilaterale a ajuns la un stoc mediu zilnic de aproximativ 13 mld. lei, iar achizitiile bancii centrale de titluri de stat de pe piata secundara au insumat in 15 mai 3,1 mld. lei.
„Dupa depasirea, la finele lunii martie 2020, a varfului tensiunilor generate de criza COVID-19 pe piata financiara interna, obiectivul imediat al BNR a fost pastrarea stabilitatii recastigate si asigurarea lichiditatii necesare finantarii in bune conditii a sectorului public, firmelor si populatiei“, declara Isarescu.
Unele banci au avut deficit de lichiditate in lunile martie si aprilie, in timp ce alte banci au avut zile pe care le-au incheiat cu lei in plus.
Bancile care au ramas fara bani in primele luni ale primaverii au apelat la imprumuturi de la banca centrala prin operatiuni repo, dar si la credite de urgenta de la BNR pe o zi, prin facilitatea Lombard.
Doar in luna aprilie, BNR le-a dat bancilor prin operatiuni repo bilaterale 13,6 mld. lei, dupa ce in martie soldul sumelor imprumutate bancilor prin repo a fost de 1,17 mld. lei, in timp ce in primele doua luni ale anului nu au existat astfel de tranzactii.
Dupa ce BNR a injectat lichiditate in piata si a redus dobanda-cheie la 2% , si dobanzile pe piata interbancara au inceput sa scada, ROBOR la 3 luni a coborat sub 2,5%.
In acelasi timp, cursul de schimb leu/euro si-a atenuat fluctuatiile, osciland intr-un interval restrans (de 0,4%), „cu implicatii favorabile asupra serviciului datoriei in valuta si a costului importurilor, precum si asupra asteptarilor privind evolutiile macroeconomice“,apune Mugur Isarescu.
Ministerul Finantelor a imprumutat prin titluri de stat 11 mld. lei, in perioada 1 aprilie – 15 mai, in urma interventiilor BNR prin injectii de lichiditate.
Obiectivul imediat al Bancii Nationale a Romaniei, pentru perioada urmatoare, ramane asigurarea lichiditatii necesare finantarii cheltuielilor statului si economiei reale in conditii de stabilitate relativa a cursului de schimb al leului si de reducere graduala si sustenabila a ratelor de dobanda, da asigurari guvernatorul BNR.
„Vom urmari evolutia situatiei sanitare si a masurilor intreprinse de autoritati in scopul adoptarii deciziilor adecvate.“
Publicitate