Peste 3 milioane de romani risca sa aiba de la 1 iulie facturi mai mari la gaze

3,4 milioane de romani risca sa aiba de la 1 iulie facturi mai mari la gaze intrucat furnizorii nu ii informeaza ca au dreptul la renegociere, se arata intr-o analiza realizata de Asociatia Energia Inteligenta (AEI).

Aproximativ 3,4 milioane de consumatori casnici de gaze naturale au dreptul de a-si renegocia pana la 1 iulie 2020 preturile pe care le vor plati dupa liberalizare, dar, pana la ora actuala, doar 17% dintre furnizorii lor actuali le ofera aceasta posibilitate.

Potrivit datelor centralizate de AEI, de-o parte, cei mai multi dintre furnizori, mai exact peste 80%, nici macar nu isi informeaza clientii ca vor trece intr-o piata libera, unde au posibilitatea de a-si negocia pretul gazelor.

De cealalta parte, numai circa 5% dintre consumatorii casnici stiu ca la data de 1 iulie 2020 vor intra in piata libera de gaze si un numar si mai mic dintre acestia (aproximativ 3%) sunt la curent cu faptul ca pretul nu va mai fi stabilit “de stat” si ca ei trebuie sa-l renegocieze impreuna cu furnizorii lor.

Analiza AEI, realizata pe baza datelor site-urilor celor 35 de furnizori de gaze care vand catre consumatorii casnici din piata reglementata ne arata ca desi suntem cu 45 de zile inainte de liberalizare, furnizorii – in marea lor majoritate – nu isi informeaza clientii ca au optiunea de a-si renegocia preturile si nici nu le propun preturi noi.

Mai exact, din datele prelucrate pana in acest moment de Asociatia Energia Inteligenta reiese ca:

80% dintre furnizorii actuali nu si-au informat ”casnicii” ca urmeaza sa fie ”liberalizati”, prin anunturi postate pe paginile lor de internet;

83% dintre furnizorii actuali nu au facut oferte catre consumatorii casnici de gaze pentru perioada cand piata va fi liberalizata;

ofertele actuale propuse consumatorilor au preturi egale sau mai mari cu pana la 55% decat preturile din contractele existente, in conditiile in care cotatiile hidrocarburilor au scazut semnificativ, pe fondul crizei COVID-19;

Citeste si articolul :   6.333 de noi cazuri de Covid si 148 de decese. 1.288 de persoane, internate la ATI

ofertele actuale, pentru cei care au trecut printr-o prima ofertare si renegociere, au preturi superioare preturilor estimate de AEI ca fiind corecte si variaza intre un plus de 5,5% si 64,5% fata de acestea, in functie de regiune;

exista oferte ”ciudate”, cu valabilitate exagerata, de exemplu, pana in anul 2030.

„Aceste date ne arata cu 45 de zile inainte de liberalizarea pietei de gaze dezastrul in care se gaseste procesul de pregatire a consumatorilor casnici. Avem in acest moment o dovada clara a dezinteresului majoritatii furnizorilor fata de clientii lor casnici si dispretul fata de legislatia in vigoare in Romania, dar si manifestarea sigurantei ca si pe viitor clientii lor vor fi numai ai lor. Problema cea mai mare este ca legislatia in vigoare (art. 4, Ordinul 27 al ANRE) le garanteaza ca, de fapt, clientii vor accepta pretul pe care ei il stabilesc, probabil fara nici macar sa-si dea seama ca la 1 iulie 2020 are loc un eveniment care va schimba major vietile tuturor celor care sunt consumatori de gaze”, a declarat presedintele AEI, Dumitru Chisalita.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Inca o persoana cu coronavirus s-a stins in Romania. Bilantul a ajuns la 13 decese. Despre cine este vorba

Procesul de liberalizare deschide calea aparitiei unor preturi mari la consumatori casnici, care vor fi sesizate de clienti cel mai probabil abia in lunile de iarna, cand populatia se va trezi ca are de platit facturi uriase.

„Asociatia le recomanda consumatorilor de gaze sa ceara si apoi sa analizeze cu mare atentie ofertele furnizorilor inainte de a le accepta. De asemenea, AEI solicita institutiilor statului sa se mobilizeze pentru a asigura prevenirea folosirii procesului de liberalizare a pietei de gaze de la 1 iulie 2020 ca mod de crestere a facturilor clientilor casnici”, arata sursa citata.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.