Oamenii de stiinta au descoperit aproape de 200 de mutatii genetice ale noului coronavirus. Acest lucru i-a ajutat sa afle in ce fel se adapteaza virusul cand se transmite de la o persoana la alta. Nu avem de ce sa ne temem de aceste mutatii, sustin specialistii.
Oamenii de stiinta au analizat schimbarile genetice ale virsului SARS Cov-2 prin analizarea genomului a mai mult de 7.500 de segmente prelevate de la pacienti infectati de pe tot globul. Au descoperit 198 de mutatii care au avut loc mai mult de o singura data. Unul dintre co-autorii studiului spune ca noul coronavirus nu se transforma mai repede sau mai incet decat era de asteptat si nici nu devine mai periculos.
„In principiu, nu avem de ce sa ne temem de aceste mutatii. Virusurile se schimba, evolueaza, sufera mutatii, iar cele mai multe dintre aceste schimbari sunt absolut neutre. Am identificat un numar de mutatii care se repeta de mai multe ori, in diferite radacini ale virusului. Ele ar putea reflecta, intr-o anumita masura, adaptarea la gazda umana. Dar, la acest stadiu, vreau sa clarific, nu exista dovezi ca avem segmente mai virulente sau mai transmisibile”, a declarat Francois Balloux, de la Institutul de Genetica al University College of London.
Schimbarile genetice mici identificate nu erau distribuite in intreg genomul virusului. Unele dintre acestea aveau foarte putine mutatii, iar cercetatorii spun ca acele parti invariabile ale virusului ar putea fi primele tinte ale medicamentelor si vaccinurilor create pentru a-l neutraliza.
Publicitate
Publicitate