Un nou cutremur a avut loc astazi, in Romania. Ce magnitudine a avut

Un cutremur cu magnitudine 3,3 s-a produs duminica dimineata in zona Vrancea, anunta Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pamantului (INCDFP)

Seismul a avut loc la ora 07:16, in zona seismica Vrancea, la adancimea de 140 de km, transmite News.ro.

Cutremurul, cu magnitudinea 3.3, s-a produs in apropierea urmatoarelor orase: 83km E de Brasov, 94km S de Bacau, 101km NE de Ploiesti, 112km V de Galati, 114km NV de Braila, 151km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 174km SV de Iasi, 196km E de Sibiu, 215km N de Ruse, precizeaza stirileprotv.ro

Cutremur sau seism sunt termenii folositi pentru miscarile pamantului, ce constau in vibratii generate in zonele interne ale Terrei, propagate in forma de unde prin roci. Aceste vibratii rezulta din miscarile placilor tectonice, fiind des cauzate de o activitate vulcanica.

Publicitate

Cauzele producerii cutremurelor

Cauzele producerii cutremurelor pot fi de doua feluri:

1. Naturale:

deplasarea placilor tectonice
eruptii vulcanice
impactul cu meteoriti
2. Antropice ( non-seismice)

Citeste si articolul :   2.069 cazuri noi de infectii cu,Covid-19. Cele mai multe in Bucuresti, Alba si Valcea

mijloacele de transport(produc minicutremure)
explozii subterane antropice (de exemplu un test nuclear subteran)
edificii care se surpa (mine abandonate de exemplu)
Anual se inregistreaza circa 500.000 de miscari seismice, insa doar 0,2% din ele pot provoca pagube.

Urmari ale miscarilor seismice: energia eliberata declanseaza avalanse si valuri seismice, produce modificari ale mediului natural si antropic in functie de intensitatea si de modul de propagare a undelor, cu pierderi umane si economice.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.