Din cauza secetei din acest an, debitul Dunarii a ajuns la cel mai coborat nivel din ultimii 30 de ani. Autoritatile fluviale au demarat operatiuni de dragare si au semnalizat traseele de navigatie. Circulatia navelor se desfasoara cu greutate in 13 puncte din sectorul romanesc al Dunarii.
Reprezentantii Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos (AFDJ) spun ca seceta a determinat scaderi spectaculoase ale debitelor fluviului. Practic, in ultimii 30 de ani, Dunarea nu a fost atat de scazuta in luna mai.
„De prin anii 90 nu a mai fost asa. La intrarea in tara, debitul este la jumatate fata de debitul normal in aceasta perioada. Vestea buna este ca urmeza cateva zile cu crestere. Daca o sa ploua in amonte, la Bazias, lucrurile se vor schimba in bine”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos, Sorin Cretu.
Autoritatile au luat mai multe masuri, astfel incat circulatia pe Dunare sa nu fie blocata.
„Noi am facut dragaj, totul este semnalizat, circulatia pe Dunarea maritima si fluviala se desfasoara in conditii de siguranta. Sunt 13 puncte critice pe Dunarea fluviala si 6 pe Dunarea maritima, acestea sunt atent monitorizate. Noi am inceput dragajul in luna martie, acum terminam. In perioada mai-august nu avem voie sa facem dragaj pentru a permite circulatia pestilor”, a precizat Sorin Cretu.
Potrivit datelor oficiale, vineri, cotele apelor Dunarii la intrarea in Romania sunt in crestere cu 4 centimetri. La Drobeta Turnu Severin, scaderea este de 25 de centimetri, in timp ce la Galati si Sulina cotele scad cu 5 centimetri.
Publicitate