Ordonantele sunt in vigoare, ele pot produce in continuare sanctiuni

Avocatul Cristian Ene spune, dupa decizia CCR prin care amenzile din perioada starii de urgenta au fost declarate neconstitutionale, ca ordonantele sunt in vigoare si ele pot produce in continuare santiuni.

„Ordonantele sunt in vigoare, ele pot produce in continuare sanctiuni. Nici vorba la acest moment sa nu aplici acea ordonanta. Nu exista o terminologie generala sa spuna ca, dupa aparitia deciziei CCR, toate amenzile date in perioada starii de urgenta sunt neplatibile. Daca statul va intelege sa ierte contravenientii, poate emite o lege de amnistie fiscala, lege ce poate fi atacata la CCR”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul Cristian Ene.

Cei amendati pana in prezent au optiunea de a face plangere sau nu la instanta.

Articolul continuă după reclame

„Daca ei aleg sa nu faca plangere impotriva procesului verbal de sanctionare a lor, procesul verbal devine titlu executoriu si suma mentionata in procesul verbal se considera datorie catre stat, va incepe a fi executata”, spune specialistul.

Cristian Ene continua explicatiile: „Doar judecatorul poate dispune anularea, pentru nelegalitate sau netemeinicie. Judecatorul poate diminua amenda sau aplica un avertisment”.

Premierul Ludovic Orban a criticat decizia CCR de miercuri privind neconstitutionalitatea amenzilor date ca urmare a nerespectarii starii de urgenta.

„Aceasta decizie a CCR este o invitatie pentru fiecare cetatean la nerespectarea legii, un indemn la un comportament incorect fata de societate si fata de semeni”, a spus premierul.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.