Tot ce trebuie sa stii despre viespi. Cat de benefice sunt, dar si metode de inlaturare a acestora

Viespile traiesc in aproape toate zonele suburbane din toate regiunile tarii. Si daca la inceputul sezonului estival aceste insecte sunt invizibile, atunci in a doua jumatate a verii exista o multime – sunt literalmente peste tot!

Viespile au corpul de culoare galbena cu dungi negre,  foarte asemanatoare cu albinele. Ele traiesc in colonii; cuibul care are forma de fagure este construit din lemn maruntit. Ouale sunt depuse primavara, larvele fiind hranite cu insecte faramitate de viespile adulte. Ele se hranesc cu nectar, polen, sucuri de plante, insecte si larvele acestora. Spre deosebire de albina, acul cu venin al viespilor nu ramane in tesutul unde a fost injectat veninul.

Cand sunt benefice?

Pe timpul verii, viespile vaneaza intens insecte daunatoare (afide, omizi, alte larve) cu care isi hranesc larvele proprii. In acest mod, contribuie la limitarea numarului de daunatori, ceea ce e in avantajul gradinilor, viilor si livezilor.

Publicitate

Cand sunt daunatoare?

Citeste si articolul :   Patru motive bune pentru a merge mai des cu bicicleta

In prima parte a verii, viespile sunt aproape invizibile, dar spre toamna devin tot mai prezente in locurile unde gasesc o sursa de zahar. Acestea nu mai au hrana de ajuns, odata pentru ca s-au inmultit substantial si pentru ca nu mai exista larve. Din aceasta cauza, inepand cu luna august, viespile ataca fructele dulci, cum ar fi strugurii de masa,  prunele, merele, perele etc.

Metode de inlaturare a viespilor:

1.Adauga in gradina ta si plante care nu sunt pe placul viespilor. Printre ele se numara menta, citronela, eucaliptul.

2. Soluție contra visepilor.  Amestecă ulei de lemnongrass, cuișoare, mușcată cu apă și puțin detergent lichid. Pune acest amestec într-un pulverizator și spray-ază locurile in care vedeti viespi.

3. Sapun lichid si apa. O alta modalitate de a scapa de viespi este cu ajutorul sapunului. Pune doua linguri cu sapun lichid sau detergent de vase intr-o sticla cu pulverizator plina cu apa si pulverizeaza amestecul pe cuiburile de viespi. Seara este cel mai bine, pentru ca acestea sunt adormite.

Citeste si articolul :   5 utilizari neasteptate ale cafelei care iti vor face viata mai usoara

4. O vorba din batrani spune ca fumul este cel mai mare dujman al insectelor. Asadar faceti fum acolo unde stau acestea de obicei.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.