Ministerul Educatiei, schimbari de ultima ora. Toti elevii trebuie sa stie

Ministerul Educatiei a anuntat noile masuri pentru reluarea activitatii in sistemul educational. Prioritare sunt incheierea situatiei scolare pentru toti elevii si sustinerea examenelor.

Materia din semestrul doi nu se va regasi in Evaluarea nationala, spun oficiali din minister.

Parintii vor putea depune dosarele online, pentru inscrierea copiilor in gradinite, incepand cu 8 iunie si pana pe 2 iulie.

Etapa a doua de inscrieri se va desfasura in perioada 20 iulie-10 august, iar o a trea fereastra este planuita intre 11 si 31 august.

Publicitate

Calendarul pentru clasa pregatitoare nu a fost anuntat, dar avand in vedere ca inscrierile se vor face tot online, evaluarea psihosomatica va fi inlocuita anul cu o declaratie pe proprie raspundere a parintilor.

Pe langa elevii din anii terminali, care au posibilitatea sa revina din 2 iunie la scoala pentru pregatire si consiliere, ceilalti scolari si liceeni vor continua sa invete online.

Pentru cei din medii dezavantajate, oficialii din educatie anunta planuri de recuperare. Atat elevii cat si profesorii care nu au acces la tehnologie vor primi din partea inspectoratelor ghiduri si fise de lucru cel putin o data pe saptamana.

Materia care nu a fost parcursa in semestrul al 2-lea va fi recuperata in urmatorul an scolar.

Ministerul Educatiei a anuntat marti ca au fost aprobate procedura si calendarul privind inscrierea/reinscrierea in invatamantul prescolar pentru anul scolar 2020-2021.

Ministerul Educatiei si Cercetarii a stabilit, in vederea cuprinderii in invatamantul prescolar a copiilor cu varste intre 3 si 6 ani, derularea succesiva a urmatoarelor etape (la nivelul fiecarei unitati de invatamant):
• reinscrierea copiilor care frecventeaza gradinita in acest an scolar si doresc sa o frecventeze si in anul scolar 2020-2021;
• inscrierea copiilor care nu au frecventat pana acum acest tip de invatamant.

Citeste si articolul :   Vesti bune pentru elevii care se vor reintoarce in scoli.

Reinscrierile se vor desfasura in perioada 25 mai – 5 iunie. Inscrierile se vor desfasura in doua etape: 8 iunie – 3 iulie si 20 iulie – 10 august.

Cazurile care nu au fost clarificate in cele doua etape de inscrieri se pot rezolva in perioada 11-31 august.

Reinscrierile se pot efectua si prin posta electronica, telefonic sau fax.

Pentru inscriere, parintii pot comunica unitatii de invatamant prin posta electronica, telefonic sau fax, datele necesare pentru a fi introduse in aplicatia specifica din Modulul SIIIR – Inscriere la gradinita 2020-2021.

Ocuparea locurilor libere, dupa finalizarea procesului de reinscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislatia in vigoare si, cu precadere, in acest an scolar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurand cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani in grupa mare, ca parte a invatamantului general obligatoriu.

In situatia in care, intr-o unitate de invatamant, numarul cererilor de inscriere este mai mare decat numarul locurilor libere, vor fi aplicate, succesiv, criterii de departajare generale si criterii de departajare specifice.

Criteriile generale de departajare sunt urmatoarele:

• existenta unui document care dovedeste ca un copil este orfan de ambii parinti (situatia copilului care provine de la o casa de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimileaza situatiei copilului orfan de ambii parinti);

Citeste si articolul :   Anuntul momentului. Cand se deschid, de fapt scolile.

• existenta unui document care dovedeste ca este orfan de un singur parinte;

• existenta unui frate/a unei surori inmatriculat/inmatriculate in unitatea de invatamant respectiva;

• existenta unui certificat medical de incadrare in grad de handicap a copilului, insotit de certificatul de orientare scolara, eliberat de Comisia de orientare scolara si profesionala.

Criteriile specifice de departajare (elaborate de fiecare unitate de invatamant prescolar, aprobate de Consiliul de administratie al acesteia si avizate de catre consilierul juridic al Inspectoratului Scolar Judetean/al municipiului Bucuresti pana la data de 29 mai 2020) nu pot fi discriminatorii si nu pot include liste de preinscrieri.

Pentru criteriile specifice stabilite, unitatea de invatamant va preciza documentele doveditoare pe care parintele trebuie sa le depuna in momentul validarii cererii-tip de inscriere. Criteriile specifice de departajare vor fi aplicate doar dupa epuizarea criteriilor generale.

Orarul reinscrierilor si, respectiv, al inscrierilor va fi stabilit de conducerea unitatii de invatamant si va fi afisat, la loc vizibil, in fiecare gradinita, pentru informarea parintilor si a publicului interesat, inclusiv pe site-ul acesteia (daca exista) si pe site-urile inspectoratelor scolare.

Pentru asigurarea transparentei procesului de reinscriere/inscriere, conducerile unitatilor de invatamant prescolar vor mai posta pe site-ul unitatii de invatamant/ISJ si, la vedere, pentru toti cei interesati, urmatoarele informatii:

• capacitatea institutiei (numarul de copii pentru care a fost proiectata);

Citeste si articolul :   Vulpita decazuta din drepturile parintesti? Ce a facut mama lui Viorel

• numarul de locuri aprobat prin planul de scolarizare pentru anul scolar 2020-2021 (pe grupe de varsta: mica, mijlocie, mare);

• criteriile generale si criteriile specifice pentru inscrierea copiilor;

Mentionam ca unitatile de invatamant prescolar particular vor afisa si informatii privind statutul gradinitei respectiv: autorizata sa functioneze provizoriu sau acreditata de Agentia pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP).

Pentru solutionarea diferitelor situatii legate de reinscriere/inscriere in unitatile de invatamant prescolar, ISJ/ISMB vor consilia si sprijini parintii, tinand cont, cu precadere, de interesul educational al copilului.

Inspectoratele scolare se vor asigura ca sunt indeplinite, in fiecare unitate de invatamant prescolar sau cu grupe de prescolari, conditiile organizatorice si logistice necesare, precizeaza stirileprotv.ro.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Camelia

Drimboi Camelia este redactor sef al ziarului online fabricatinromania.infoEditor cu mare experienta in alegerea celor mai bune stiri pentru cititori. Pasionata de astrologie, horoscop, bucatarie, retete culinare, showbiz, vedete, sanatate, evenimente politice recente, are o vasta experienta redactionala, lucrand pentru proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online samd ). Specializată în continut video, a fost social media manager pe cele mai mari pagini de Facebook din Romania, generand continut valoros cu engagement masiv si milioane de vizualizari. A lucrat pe teme de alimentație, sănătate, știrile zilei, politică, naturiste.