Tratamentul pentru COVID-19 care s-a dovedit eficient in intreaga lume a inceput sa fie folosit si in Romania.

UPDATE: 12,34 “Medicii i-au administrat tratament cu plasma unui pacient aflat la sectia de Terapie Intensiva a Institutului de Boli Infectioase “Prof. Matei Bals” din Bucuresti, a anuntat dr. Adrian Streinu-Cercel.

“Am administrat plasma de convalescenta la un pacient din Terapie Intensiva. (…) Se practica doar in Terapia Intensiva, nu se practica pe sectii obisnuite. Programul a demarat, a fost pus in practica. (…) Toate lucrurile functioneaza in conformitate cu tot ce trebuie din punct de vedere legal, avem cadrul legislativ si am trecut la administrarea ei. In momentul in care avem cazuri severe, punem la bataie toate mijloacele terapeutice de care dispunem. Am tratat si primul pacient cu Remdesivir

. Utilizarea de plasma la pacienti este ultracunoscuta. (…) Incumba un beneficiu terapeutic, pentru ca, cel putin teoretic, aceasta plasma ar trebui sa-i aduca pacientului respectiv o cantitate de anticorpi care sa il ajute in batalia cu virusul. Deci, numai lucruri bune, riscuri, nu. (…) Sunt respectate intru totul procedurile de utilizare a unui produs biologic activ”, a declarat profesorul Streinu-Cercel, pentru Digi 24.

Stirea initiala

Prima punga cu plasma donata de un pacient vindecat de coronavirus va fi administrata unui  pacient care se afla internat la terapie intensiva la Matei Bals.

Din totalul de 18 aparate care au fost donate de o firma privata centrelor de transfuzii, doar cel din Bucuresti a reusit sa recolteze plasma vindecatoare de la saptepacienti romani, care s-au vindecat de coronavirus.

Citeste si articolul :   Anuntul premierului Florin Citu privind relaxarea restrictiilor in Romania

Tratamentul cu plasma si-a dovedit eficacitatea in numeroase multe spitale din lume, se raporteaza raporteaza zilnic cazuri grave care se vindeca prin acest tratament.

A fost cuplat la aparat si cel de al doilea pacient vindecat de coronavirus, care ii ajuta pe medici sa recolteze o cantitate mai mare de plasma numita „convalescenta” .

Cel care a donat plasma este Andrei Tanase, un tanar de 33 de ani care a sunat la Institut si a cerut sa fie inscris pe lista de donatori dupa ce s-a vindecat de coronavirus.

Andrei era pacientul cu numarul 300. Tanarul se intorsese dintr-o vacanta de schi din Franta, iar dupa doua zile au aparut primele simptome. S-a dus la spital si a fost diagnosticat cu coronavirus. A fost adus la Spitalul Victor Babes, unde a stat intr-un salon timp de opt zile.

Andrei: “Am avut o forma medie de coronavirus, pe langa infectarea propriu-zisa am dezvoltat si pneumonie. Simti ca nu ai aer sau ca va deveni mai acut sau o sa te sufoci.”

Acum tanarul are anticorpi la noul virus si a vrut sa ajute. A stat conectat timp de o ora la aparatul prin care sangele din corp este recirculat si din care se extrage doar plasma vindecatoare.

Citeste si articolul :   Cand intra in vacanta elevii? Structura anului scolar 2020-2021

Prima punga recoltata la Institutul de Transfuzii Sanguine din Bucuresti a fost trimisa joi catre un pacient aflat in stare grava care este internat in sectia de terapie intensiva a Spitalului Matei Bals. Medicii spun ca va fi administrata si spera sa ajute la salvarea pacientului.

Medicii romani sunt optimisti si pentru ca la nivel mondial mai multe spitale au raportat vindecari dupa ce bolnavii au primit plasma donata de vindecatii de COVID19. Un astfel de exemplu ne este oferit chiar de un medic roman, cercetator la Spitalul Basel din Elvetia.

Mihaela Sava, medic infectionist in Basel: “Din experienta noastra vedem ca cei care au primit plasma convalescenta au reusit sa fie externati, desi erau in stare severa, datele preliminare arata ca au fost ajutati de plasma convalescenta.”

In toata tara au fost montate patru aparate de plasmafereza din cele 18 donate de o firma privata, insa doar cel de la Bucuresti e functional. La Iasi, primul donator va fi pus pe aparat joia viitoare dupa ce personalul va termina perioada de instruire. Intre timp, se pregatesc si medicii si asistentele de la Timisoara si Galati ca sa lucreze cu aceste aparate.

Adrian Petriu, reprezentant firma de instalare: “Donatorul este conectat la un ac care are doua canale, pe unul din canale sangele pleaca prin aceste pompe si ajunge intr-o centrifuga micuta care face parte din kit, unde sunt separate componentele – adica plasma, pe de o parte, si celelalte componente, pe de alta parte.”

Citeste si articolul :   Vesti bune! Un tratament minune ajunge in Romania in lunile iulie si august.

In Romania, in momentul de fata sunt peste 4.000 de vindecati, iar cei carenu sufera si de alte afectiuni pot deveni salvatorii altor pacienti aflati acum in stare grava. Inscrierea este simpla si se poate face online pe site-ul covidplasma.ro, ori sunand la centrele de transfuzie.

Autor