1 Mai, astazi Mare Sfant. Ce sa faci astazi ca sa ai noroc si bani si ce nu trebuie sa faci. Traditii si superstitii

De 1 Mai romanii sarbatoresc “Armindenul”, simbol al vegetatiei, care proteja recoltele si animalele. In traditia populara, acestei zile i se mai spune si “ziua pelinului” sau “ziua betivilor”.

Se spune ca Sf. Ieremia ar aduce rodul si belsugul; dar se si plimba prin holdele celor care nu tin aceasta zi, cu un cos plin cu piatra, cu care va bate holdele acelora. Cine nu sarbatoreste Armindenul nu are parte de bucate, de roade, de holde.

“Ziua de Arminden” sau “Ziua Pelinului” se sarbatoreste in Transilvania, Banat, Bucovina si Moldova la 1 mai, in Tara Lapusului de Rusalii, in Muntenia si Oltenia pe 23 aprilie, de Sangiorz.

Armindenul se serbeaza pentru roadele pamantului, sa fie ferite de grindina, de daunatori, pentru sanatatea animalelor din ograda, pentru o recolta de vin bun si oameni sanatosi.

Din batrani se spune, pentru ca viforul si grindina sa nu se abata asupra satului, femeile nu lucreaza nici in casa, nici pe camp.

Citeste si articolul :   Atentionare ANM: Vremea se schimba. Prognoza pe 2 saptamani, pe regiuni

Pentru ca tot pe 1 mai se sarbatoreste si “ziua boilor”, acestia nu se folosesc la muncile campului, nerespectarea acestei reguli duce la moartea animalelor sau imbolnavirea oamenilor.

In dimineata zile de 1 Mai, oamenii trebuie sa se spele cu roua pe fata pentru ca aceasta simbolizeaza belsugul, bogatia si sanatatea. Ritualul trebuie facut in primele trei zile din luna mai.

La sate, fiecare gospodar trebuie sa-si impodobeasca portile cu ramuri verzi pentru bunastare.

Exista credinta ca pelinul recoltat in aceasta zi constituie leac pentru tratarea malariei, a durerilor de stomac, a umflaturilor si a bolilor de ochi. Pentru aceasta zi, exista si o prognoza meteorologica: daca in ziua de Armindeni ploua, inseamna ca va mai ploua inca 40 de zile.

Tot in ziua de 1 mai, oamenii satelor de altadata pomeneau mortii inecati fara voia lor.

Autor