Tichete de masa pentru angajatii care au intrat in somaj tehnic, in contextul starii de urgenta. Cum arata propunerea

Tichete de masa pentru angajatii in somaj tehnic. Propunere infiintata de parlamentari din partidele  USR, UDMR, Pro România și PSD.

De la 1 aprilie valoarea unui tichet de masa a ajuns la 20 lei. Chiar daca angajatii sunt inca someri din punct de vedere tehnic, pot totusi sa obtina bonuri de masa in format electronic. Propunerea este de a sprijini angajatii care au contractele de munca suspendate. Pentru a preveni raspandirea coronavirusului, cupoanele de masa vor fi trimise in format electronic. In acest fel este prevenita si raspandirea noului virus.

Care sunt persoanele care vor beneficia de tichetele de masa?

Se precizeaza, in propunerea legislativa, ca masura vine in ajutorul magazinelor alimentare, a restaurantelor care livreaza mancare si a angajatilor.

Publicitate

Unul dintre initiatorii proiectului, Gabriela Podasca, a spus ca proiectul trebuie dezbatut in procedura de urgenta:

„Toate proiectele legislative pe care le-am initiat au venit in urma consultarilor sau solicitarilor unor parteneri sociali, tocmai pentru a ne asigura ca raspundem corect unor nevoi reale. Hrana este esentiala si asigurarea ei trebuie sa fie o prioritate nenegociabila pentru autoritatile statului. Sustinem dezbaterea acestui proiect in procedura de urgenta”.

Conform OUG nr. 30/2020, indemnizatia pentru angajati este stabilita la 75% din salariul de baza. Aceasta este sustinuta de bugetul asigurarilor pentru somaj. Starea de urgenta stabilita in Romania este valabila pana pe 14 mai.

Citeste si articolul :   Rasturnare de situatie. Restrictiile ar putea fi modificate

Va reamintim, de asemenea, ca in situatia epidemiologica cauzata de raspandirea coronavirusului SARS-CoV-2, perioada de valabilitate a cuponului de vacanta a fost prelungita pana la 31 mai 2021.

Fonduri mai mari pentru Munca si Sanatate

Ministrul Finantelor, Florin Citu, in cadrul sedintei de guvern de luni, a anuntat care este prima rectificare bugetara pentru acest an. Este vorba despre alocarea unor sume mai mari catre Ministerul Sanatatii si Muncii.

„Dar vreau sa mentionez clar ca vom suplimenta bugetul pentru plata concediilor medicale cu cel putin un miliard de lei. In ceea ce priveste cheltuiele anuntate deja, cu somaj tehnic si cu alte forme de ajutor si acolo am suplimentat fondurile cu cel putin 7 miliarde de lei ca sa ne asiguram ca pe perioada starii de urgenta si pentru perioada prelungirii starii de urgenta fondurile sunt acolo, ca oamenii primesc banii la timp si ca nu exista intarzieri”, a declarat Citu.

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.

Comentariile sunt închise.