Inaintea crizei coronavirusului, Kerstin era studenta la agronomie, iar Jan lucra in comertul angro cu alimente, insa de cateva saptamani cei doi au inceput sa lucreze la camp pentru a compensa lipsa de muncitori straini.
Inchiderea frontierelor in interiorul Europei a lipsit industria agricola de o mare parte din mana de lucru necesara in timpul primaverii si verii.
In aceste conditii, Guvernul de la Viena a facut un apel catre populatie sa vina in ajutorul fermierilor si, la fel ca si in alte tari precum Italia, Germania, Marea Britanie sau Franta, a fost pusa la punct o platforma de recrutare pentru a evita ca sectorul agricol sa fie paralizat, scrie AFP, preluata de Agerpres.
Initiativa a permis familiei Schreiber, care cultiva seminte de legume si plante aromatice la Steinebrunn, nordul Austriei, sa evite dezastrul.
“Eram intr-o situatie de criza”, explica Gabriela, care impreuna cu sotul sau se ocupa de aceasta exploatatie familiala amplasata in apropierea frontierei cu Cehia, de unde cuplul recruteaza in mod normal muncitori sezonieri.
In aceasta primavara, muncitorii sezonieri vor fi inlocuiti de Kerstin Krückl, 23 de ani, si Jan Simka, 43 de ani. Prima este studenta la agronomie la Viena, iar al doilea este angajat la un angrosist alimentar si ambii s-au inscris pe site-ul de recrutare pus la punct de guvern.
Masurile de carantina introduse la mijlocul lunii martie au redus activitatea la firma la care lucra, iar a-i ajuta pe fermieri este “o modalitate utila de petrecere a timpului” a explicat Jan Simka, fara a ascunde insa faptul ca munca la camp este mai monotona si mai grea decat se astepta.
“Este foarte greu in prima zi, apoi te obisnuiesti cu durerea”, confirma si Kerstin Krückl, care este in picioare de la 8.00 dimineata si pana seara.
Citeste mai multe pe incontstirileprotv.ro.
Publicitate