SAMBATA MARE, ultima zi din Saptamana Patimilor. Ce nu ai voie sa faci inainte de Invierea Domnului

Sambata Mare este ziua dinaintea Pastelui si ultima zi a Saptamanii Patimilor, in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului. In aceasta zi credinciosii se roaga, isi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mantuirea omenirii si se pregatesc pentru ca seara sa ia parte la slujba de Inviere.

Potrivit traditiei, aceasta este ultima zi de pregatire a Pastilor, cand se sacrifica mielul iar gospodinele pregatesc cea mai mare parte a mancarurilor traditionale si definitiveaza curatenia. Se spune ca nu este bine sa dormi in Sambata Mare, intrucat atunci cand se deschid cerurile Domnul poate vedea inlauntrul fiintelor, iar dorintele pe care ti le pui se vor implini.

Ultima zi a Saptamanii Patimilor, cunoscuta drept Sambata Mare, este ziua in care crestinii ortodocsi praznuiesc ingroparea trupeasca a Mantuitorului Iisus Hristos si pogorarea in iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricaciune a fost mutat spre viata vesnica. Sambata cea mare este deci ziua tacerii adanci dinaintea Invierii, in care Hristos sfarama moartea in iad si cheama la inviere intreaga umanitate.

Citeste si articolul :   Pana la ce ora se poate circula in noaptea Invierii si cand se inchid magazinele in Vinerea Mare. Anuntul premierului Citu

In Sambata Mare, gospodinele fac ultimele pregatiri pentru masa de Pasti. Vopsesc ouale, in cazul in care nu au facut acest lucru in Joia Mare, pregatesc cozonacii si pasca, drobul si friptura de miel. Deretica prin casa si pregatesc pentru intreaga familie hainele curate pe care le vor imbraca de Inviere.

Autor