Vinerea Mare- Traditii si obiceiuri tinute in ultima zi de vineri din Postul Mare

Vinerea Mare este ultima zi de vineri dinaintea Pastelui, si astfel, ultima vineri din Postul Mare. Este o zi de doliu pentru credinciosi. In aceasta zi, Mantuitorul Iisus a patimit, a fost rastignit pe cruce si a murit pentru rascumpararea neamului omenesc de sub jugul pacatului stramosesc.

Fiecare dintre aceste zile ramase este foarte importanta, iar crestinii se adapteaza. Astfel, ei tin cont cu strictete de anumite traditii, in speranta ca vor fi feriti de rele si vor avea noroc tot restul anului. Obiceiurile difera in functie de zona.

Vinerea Mare- obiceiuri si traditii

In aceasta zi din Saptamana Mare, multi credinciosi obisnuiesc sa tina post negru. De altfel, se zice ca azi este interzis consumul de urzici si otet. In timpul patimilor sale, Iisus a fost lovit cu urzici, iar buzele i-au fost stropite cu otet.

Vinerea Mare este zi aliturgica, adica nu se savarseste niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principala din aceasta zi este scoaterea Sfantului Epitaf din altar si asezarea lui pe o masa in mijlocul bisericii; aceasta comemoreaza coborarea lui Iisus de pe cruce si pregatirea lui pentru inmormantare.

Se spune ca cei care trec pe sub masa de trei ori, vor fi feriti de dureri de cap sau sale tot restul anului, iar cei care se sterg cu marginea epitafului, nu vor avea dureri de ochi; tot acum se canta si Prohodul.

In aceasta zi se spune ca nu ai voie sa coci, pentru ca vei arde mainile Maicii Domnului. De altfel, nu se coase, pentru a nu orbi. Femeile nu tes, nu torc si nu spala, pentru a nu o supara pe Sfanta Vineri.

Unii obisnuiesc sa afume casa cu tamaie in Vinerea Mare, inconjurand-o de trei ori in zorii acestei zile, pentru ca ganganiile si dihaniile sa nu se apropie de casa si de pomi.

Se spune in popor si ca in Vinerea Mare sunt evitate activitatile agricole, in special mersul pe camp. Aceasta zi mai poarta si numele de Vinerea Seaca si asta pentru ca tot ceea ce se seamana, nu rodeste. De asemenea, daca ploua in Vinerea Mare, va fi un an bun si manos, iar in cazul in care nu ploua, anul nu va fi unul roditor.

Citeste si articolul :   Echinoctiul de toamna 2020. Portile ceresti se deschid si dorintele se implinesc. Ce nu trebuie sa faci la hotarul dintre vara si toamna pentru a nu atrage ghinionul

Cei mai superstitiosi nu se tund in aceasta zi, crezand ca le va muri cineva din familie. In schimb, moldovenii cred ca vor fi feriti de boala daca merg la frizer.

Vinerea Mare mai este cunoscuta si sub numele de Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor, Vinerea Neagra, Vinerea Seaca.

Publicitate

Autor

Autor: Cioabla Roxana

Roxana este editor al ziarului online fabricatinromania.info. Cu o experienta de peste 3 ani in jurnalism, a lucrat in mai multe proiecte majore in Romania ( andreilaslau.ro; sanatateinbucate.com, bucatarianoastra.online, retete.live, doctorandreilaslau.com. Este pasionata de astrologie, bucatarie si vedete.