Vela anunta semnarea Ordonantei Militare numarul 9: Interzicerea exportului de grau, eliminata

Ministrul Marcel Vela e emis, joi, OM9, prin care interzicerea exportului de grau a fost eliminata. De asemenea, prin documentul de joi s-a prelungit suspendarea zborurilor dinspre si catre Romania din: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franta si Germania.

Ministrul Vela a anuntat, joi dupa-amiaza, ca a semnat si prezentat spre aprobare premierului ludovic Orban Ordonanta Militara numarul 9 (OM9).

„Un punct important al ordonantei se refera la interzicerea exportului de grau si alte produse derivate, interzicere care a fost precizata si impusa in OM anterioara. Prin aceasta ordonanta, articolele care interzic acest export asi inceteaza aplicabilitatea pentru ca in urma discutiilor purtate al nivel guvernamental cu comerciantii de produse cerealiere s-a reusit perspectiva si s-a clarificat achizitia necesara pentru completarea rezervei de stat astfel incat un subiect care preocupa Guvernul Romaniei, securitatea alimentara, sa fei asigurata pana la urmatoarea recolta. Tot ce a fost interzis la export (…) din acest moment anunt producatorii si comerciantii ca nu mai este interzis acest export”, a spus Marcel Vela, in declaratia de presa.

Prin acelasi act normativ, sunt exceptati de la normele de izolare navigatorii si lucratori transfrontalieri de la granita cu Bulgaria, care lucreaza pe o raza de 30 de kilometri, daca acestia nu prezinta simptome de COVID-19.

Publicitate

„In aceasta ordonanta am prelungit suspendarea zborurilor dinspre si catre Romania din: Marea Britanie, Irlanda de Nord, SUA, Belgia, Olanda, Turcia, Iran, Italia, Franta si Germania. Ele au fost suspendate in ordonantele anteriorare si termenul de 14 zile astazi este prelungit proportional pentru fiecare tara”, a mai spus Vela.

De asemenea, prin OM 9 s-a spabilit ca pietele agro-alimentare raman deschise in aceasta perioada, cu conditia respectarii reglementarilor impuse de toate ordonantele militare.

In cadrul declaratiei de presa, ministrul Marcel Vela a subliniat ca e important ca romanii sa respecte prevederile ordonantelor militare si recomandarile primite de la Biserica Ortodoxa Romana.

„Evitati aglomerarile, daca mergeti la cumparaturi, interactiunea cu alte persoane, nu mergeti in vizite si nu primiti oaspeti de sfanta sarbatoare a Pastelui. (…) Avem un dusman comun: noul tip de coronavirus. MAI nu se relaxeaza in aceasta perioada. Politisti, jandarmi, politisti de forntiera, militari ai MApN si politisti locali vor fi prezenti la datorie”, a adaugat sursa citata.

Citeste si articolul :   Doliu mare in Biserica Ortodoxa. S-a stins Preacuviosului Arhimandrit Serafim Huzdup.

.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.