Statul roman va trebui sa mai imprumute cel putin 26 de miliarde de euro

Criza COVID-19 a marit cheltuielile si a scazut veniturile pentru bugetul de stat, asa ca nevoie de finantare pot fi acoperite prin imprumuturi de cel putin 26 miliarde de euro, scrie Ziarul Financiar.

Ministerul Finantelor a imprumutat in primele luni ale anului 4,9 miliarde de euro din pietele externe.

La inceput de an, necesarul de finantare al Romaniei era de 87 miliarde de lei. Scaderea veniturilor si cresterea cheltuielilor au determinat marirea necesarului de finantare a Romaniei la cel putin 130 de miliarde de lei (26-27 miliarde de euro).

Ministrul Finantelor, Florin Catu a declarat anterior ca statul are o rezerva financiara din care se poate sustine pe o perioada de 4-5 luni.

Publicitate

In primele doua luni ale anului veniturile totale ale statului erau de aproape 53 de miliarde de lei, in crestere cu 9,8% fata de primele doua luni din 2019, iar deficitul bugetar a fost de 8,3 miliarde de lei (0,7% din PIB).

Citeste si articolul :   Un camin de batrani se inchide din cauza pandemiei. Zeci de oameni trimisi acasa

Datoria externa a Romaniei a crescut in ianuarie-februarie 2020 cu 4,74 miliarde euro, la un total de 110,6 miliarde de euro, din care datoria statului are o pondere de 40%, respectiv 43,8 miliarde de euro, in crestere cu 11% de la inceputul anului, potrivit BNR.

Publicitate

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.