Romania, tara lui „scapa cine poate”: Pacientii cu cancer, pusi sa-si astepte randul la viata

Oamenii mor cu zile asteptand sa le vina randul sa poata fi internati pentru o interventie chirurgicala, in conditiile in care majoritatea spitalelor de stat au devenit unitati COVID-19. Ioana, din Galati, bolnava de cancer, si-a dat ultimii bani la privat pentru a-si recastiga dreptul la viata.

Peste 20.000 de lei a platit Ioana la un spital privat pentru a se opera de cancer la san, dupa ce, la stat, medicii i-au recomandat sa amane interventia, din cauza pandemiei de COVID-19.
Galateanca a fost diagnosticata cu cancer de san si a trimis dosarul la Institutul Oncologic din Capitala, de unde a primit si raspunsul. I s-a spus ca cel mai bine e sa se opereze, dar, cum nu se fac interventii chirurgicale, i s-a recomandat chimioterapie.

„Intr-adevar, cel mai bun lucru este sa operati, dar ca, in momentul de fata nu se opereaza. Prin urmare noi va recomandam chimioterapie si mi-au trimis tratamentul pe care ar fi trebuit sa-l fac la Galati, si, daca nu, sa ma duc la ei”

Citeste si articolul :   Scandal de proportii: Ambulantierii refuzati de ambulanta. Au fost tinuti la porti de colegii speriati

Nu a putut aştepta, însă, pentru că forma de cancer pe care o are este una agresivă. Femeia s-a adresat unui centru privat. A mers la Institutul Sânului de la Spitalul Monza, iar la 24 de ore după ce medicii i-au făcut testul pentru COVID-19 Ioana a intrat în sala de operaţie pentru că intervenţia nu s-a putut amâna.

Publicitate

„Operaţia a costat cam 200 de milioane de lei vechi. (…) Nu mi-a fost uşor să strâng de luni până vineri, când m-am operat banii, plus cazarea în Bucureşti, două nopţi, plus plimbatul prin Bucureşti, că mai aveam nevoie de nişte analize, plus lipsa psihologului, plus nimeni nu te îndrumă, nimeni nu-ţi spune absolut nimic, este o bătaie de joc generală (…). Cum pot cei de la privat să facă testul COVID-19 şi să te interneze, pot şi cei de la stat să facă acelaşi lucru”, a povestit Ioana.

Medicul care s-a ocupat iniţial de caz a precizat, pentru MEDIAFAX, că era nevoie să fie păstrată resursa sanitară pentru o eventuală creştere explozivă a cazurilor de COVID-19.

Citeste si articolul :   Ne intoarcem la starea de urgenta? Iohannis a facut anuntul

„Noi am discutat cu dânsa acum două săptămâni, pe perioada aceea de creştere a cazurilor de virus, i-am recomandat să facă chimioerapie neoadjuvantă 2-3 luni, să se stingă vârful pandemiei, iar după aceea să se facă intervenţia chirurgicală (…). Nici faptul că a fost operată – cum s-a procedat – nu s-a procedat greşit”, a declarat dr. Marian Marincaş, chirurg la IOB.

Din păcate, cazul Ioanei nu este unul singular. Mulţi pacienţi oncologici aşteaptă să fie operaţi, riscând astfel evoluţia bolii.

Doctorul Andrei Popescu, în vârstă de 36 de ani, medic specialist oncologie medicală la Spitalul Colentina din Capitală spune că a avut cazuri în care pacient cu indicație operatorie nu și-a găsit chirurg.

„Personal am cel puţin un pacient care are indicaţie operatorie şi care nu şi-a găsit chirurg (…). La cancer principial nu se aşteaptă nimic fără să ştii exact ce aştepţi, la cancer se aşteaptă data exactă a unei investigaţii, a unei operaţii, nu se aşteaptă să se termine o situaţie care nu se ştie cât durează”, spune dr. Andrei Popescu.

Citeste si articolul :   Lovitura pentru Guvernul Orban. Ce a decis Curtea Constitutionala privind amenzile date pe perioada starii de urgenta

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, este de părere că un cancer operat azi nu înseamnă același lucru cu unul operat peste două luni, pentru că poate metastaza.

„O tumoră care este excizată astăzi, operată astăzi, nu este acelaşi lucru peste două luni de zile când ea poate metastaza şi şansele pacientului de supravieţuire scad cu siguranţă”, explică Irimia.

Un raport din 2018 arată că zilnic mor de cancer peste 140 de români. Din cauza contextului actual acest număr poate fi anul acesta mult mai mare.

 

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.