Ucraina a semnalat duminica a crestere a nivelului de radioactivitate din cauza unui incendiu de padure declansat cu o zi in urma in zona de excluziune din jurul centralei de la Cernoil, unde in 1986 a avut loc cel mai mare accident nuclear din istorie, informeaza AFP, potrivit Agerpres.
„Avem vesti proaste: nivelul de radioactivitate este mai mare decat normalul in centrul incendiului”, a precizat pe Facebook Egor Firsov, care conduce serviciul de inspectie ecologica.
El si-a insotit mesajul cu o inregistrare video care arata un detector Geiger ce afisa un nivel de radioactivitate de 16 ori mai mare decat normalul, scrie digi24.ro
Flacarile au cuprins peste 100 de hectare in parcela forestiera situata in jurul centralei, la o suta de kilometri nord de capitala Kiev.
Publicitate
Intr-o prima faza, serviciile de urgenta au dat asigurari duminica asupra faptului ca nu exista un nivel mai mare de radioactivitate, dupa ce totusi sambata au spus ca s-au confruntat cu „dificultati” in eforturile lor de a stapani focul din cauza cresterii radioactivitatii in unele locuri.
Autoritatile au dat asigurari ca localitatile din apropiere nu sunt in pericol.
Doua avioane, un elicopter si o suta de pompieri au fost mobilizati pentru a lupta impotriva incendiului.
https://youtu.be/Ik_8w5Fyn-A
Reactorul numarul 4 al centralei de la Cernobil a explodat pe 26 aprilie 1986 contaminand, conform unor estimari, pana la trei sferturi din Europa. Dupa dezastru, autoritatile au evacuat sute de mii de oameni. O zona vasta, care acopera peste 2.000 de kilometri patrati, a ramas abandonata.
Alte trei reactoare ale centralei au continuat sa functioneze dupa tragedie. Ultimul a fost oprit in 2000, marcand sfarsitul intregii activitati industriale de la Cernobil.
Publicitate