ULTIMA ORA: Starea de urgenta, prelungita inca o luna. Iohannis: “Voi emite un nou decret”

Klaus Iohannis a anuntat, luni, ca va emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgenta cu inca o luna din cauza pandemiei generate de noul coronavirus. Desi inca nu ne aflam la varful epidemiei, presedintele a avertizat ca nu este cazul sa ne relaxam si i-a sfatuit pe romani sa evite “orice contact fizic cu oricine” pentru ca boala se raspandeste de la om la om.

Principalele declaratii ale presedintelui Klaus Iohannis dupa sedinta de evaluare

Am finalizat o sedinta de bilant intermediar la care a participat premierul Ludovic orban si mai multi ministri
Am dorit impreuna primele concluzii sa vedem cum au fost puse in practica masurile impuse prin ordonantele militare

O prima concluzie ar fi ca in comparatie cu alte tari, cresterea numarului persoanelor de epidemie nu a fost asa de mare.

Publicitate

Nu este momentul sa ne relaxam.

Daca nu respectam indicatiile, e posibil sa ajungem in scenarii precum in tari ca Italia.

Nu suntem la varful epidemiei. In niciun caz nu este momentul sa ne relaxam.

Citeste si articolul :   Lovitura dura pentru cei care detin centrale termice de apartament: Anuntul facut de ministrul Economiei. E o golanie

O veste buna: la inceput se stie ca a fost un pic complicat de procurat materiale de protectie: masti, ventilatoare, combinezoane. (:..) Primim in aceasta doua miliaone de masti pentru medici, cinci milioane de masti pentru forte de ordine. Opt milioane de masti care vor ajunge la populatie.

Va fi nevoie de prelungirea starii de urgenta.

La inceputul saptamanii viitoare voi emite un nou decret pentru prelungirea starii de urgenta cu inca o luna.
Am decis ca Romania sa trimita o echipa de meidci si asistenti medicali. Vor merge in zona Milano. Vor pleca maine. O echipa de 11 medici si asistenti medicali.

Pregatirea pentru rectifcarea bugetara. Prin aceasta epidemie, avem o criza care nu este doar o criza de sanatate publica. Va fi nevoi de o crestere semnificativa a bugetului de stat.

Vom avea o situatie complicata a bugetului.

Repet: respectati masurile impuse de autoritati! Respectati izolarea! Nu iesiti in casa decat atunci cand aveti o problema de rezolvat. Evitati orice contact fizic cu oricine.

Publicitate

Boala se raspandeste de la om la om. Stati la distanta!

Citeste si articolul :   Mesajul taios al unui milionar roman, pentru clasa politica: „Taiati pensii speciale, dati pauza de trei luni clericilor bisericii, reduceti salariile nesimtite“

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Palatul Cotroceni, o sedinta de evaluare a masurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Romaniei, Ludovic Orban, Ministrul Finantelor Publice, Vasile Citu, Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, Ministrul Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, Ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, si seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, scrie romaniatv.net

Comitetele pentru Situatii de Urgenta din judetele Galati, Iasi, Vaslui, Suceava si Maramures au hotarat sa fie obligatorie purtarea oricarei masti de protectie a gurii si nasului. Situatiile obligatorii sunt legate de expunerea in spatiile publice, transportul in comun, magazine si farmacii.

Raed Arafat a transmis un mesaj pe Facebook prin care indeamna toti romanii sa nu mai iasa din casa fara sa isi acopere gura si nasul, indiferent daca exista sau nu vreun simptom de coronavirus.

Citeste si articolul :   ULTIMA ORA: Italia lovita de un cutremur puternic, chiar in zona afectata de coronavirus

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca mastile chirurgicale trebuie sa fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsa a mastilor, chiar artizanale, de catre marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Mutarea vine dupa ce multa vreme mastile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu si pentru publicul extins.

Expertii arata, insa, ca in ciuda faptului ca virusul nu pluteste in aer pentru a fi absolut necesara masca, totusi multe persoane sunt purtatori asimptomatici ai coronavirusului si pot transmite usor mai departe in lipsa unei protectii minime precum masca sanitara.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.