Gripa spaniola a fost una dintre cele mai letale pandemii din istorie, facand intre 50 si 100 milioane de victime in intreaga lume in doar doi ani. Intre 1918 si 1920 gripa a ucis intre 3% si 6% din populatia globului.
Asa-numita “gripa spaniola” din 1918 a provocat tot atatia morti ca Primul Razboi Mondial, iar unii experti asigura ca acest conflict mondial s-a incheiat din cauza epidemiei.
Insa epidemia nu a aparut in Spania. Boala a fost observata prima data in Fort Riley, Kansas, Statele Unite la 11 martie 1918.
Publicitate
Spania, care nu a facut parte din conflict, a informat cel mai mult despre cazurile de gripa, si astfel a primit numele de „gripa spaniola”.
Boala s-a raspandit in multe tari odata cu intoarcerea soldatilor de pe front, afectand in principal tinerii si avand o rata de mortalitate ridicat
Sute de soldati ingrijiti simultan pe paturi individuale. Asistente care cos masti medicale pentru ele si pacienti. Familii intregi izolate strict, pana la vindecare. Masuri dure, care au stins in final pandemia. De atunci, virusul, extrem de versatil, s-a adaptat permanent si a ramas cu un pas inaintea inovatiilor din laborator.
In India au murit 17 milioane de persoane, aproximativ 5% din populatia din acea epoca, atingand o rata a mortalitatii de 20% in unele zone.
In Statele Unite, aproape 28% din populatie a suferit gripa, dintre care intre 500.000 si 675.000 de mii au murit. In Marea Britanie au murit 200.000 de oameni, iar in Franta peste 400.000.
In Alaska si Africa de Sud au murit comunitati intregi. In Australia au murit 10.000 de persoane si in insulele Fiji au murit 14% din populatie in doar doua saptamani, iar Samoa Occidentala 22%, precizeaza stirileprotv.ro
Publicitate