Bolnavii de cancer de la Spitalul din Deva sunt ingrijiti de asistente de la alte sectii, dupa ce personalul de la Oncologie a fost infectat cu COVID-19. Acestea au intrat miercuri in tura si vor sta 14 zile inchise in spital. Sotul unei asistente: „Am avut sentimentul ca-mi duc sotia la razboi”.
Adina este asistenta medicala la Spitalul din Deva. Pana acum a lucrat la Sectia de Psihiatrie. A iesit din ultima tura facuta la Psihiatrie duminica, la ora 23.00. La putin timp dupa ce a parasit spitalul a aflat ca institutia intra in carantina dupa ce au fost depistate mai multe cazuri de infectie cu noul coronavirus.
Doua zile a stat Adina acasa impreuna cu sotul ei. Miercuri a aflat ca asistentele de la Psihiatrie si cele de la Dermatologie vor merge sa ingrijeasca bolnavii de cancer din spital. Adica, vor lucra in focarul de infectie, a povestit pentru MEDIAFAX, Danut Terci, sotul Adinei.
Acesta si-a condus miercuri sotia pana la poarta spitalului. Daca au noroc se vor revedea sanatosi peste 28 de zile, spune barbatul.
Publicitate
„Am avut sentimentul ca-mi duc sotia la mobilizare, la razboi. Cu geamantan, cu apa, cu sacosa… cand a intrat pe poarta spitalului am simtit ca se rupe ceva intre noi. (…) Ea a intrat de ieri in tura (miercuri-n.r.), de la ora 18.00. Si-a facut bagajele si s-a pregatit pentru 14 zile de stat in focar. Practic, ea ar urma sa iasa in jurul datei de 13 sau 14 aprilie de acolo, urmand ca apoi sa intre in izolare inca 14 zile si apoi sa vina acasa. Practic, dupa 28 de zile. (…)
Am vorbit in urma cu o ora cu ea la telefon. Au echipament, au combinezoane, au masti, dar… stiti cum este. Riscul este unul permanent pentru ca lucreaza intr-o sectie infectata. Acolo n-a apucat sa se faca dezinfectie si sa vedem ce se va intampla mai departe. Cei care decid gestioneaza lucrurile, sper.”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Danut Terci, sotul Adinei.
Cu sufletul sfasiat de teama ca sotia sa s-ar putea imbolnavi, Danut marturiseste ca si-ar fi dorit ca Adina sa-si dea demisia. El s-a gandit la asta, dar nu a avut sa-i spuna si Adinei. Ea nu ar fi acceptat niciodata, spune barbatul.
„S-a cerut personal suplimentar pentru a merge pe sectia de oncologie, o sectie foarte afectata de infectia cu COVID-19, pentru a ingriji pacientii care au ramas acolo, unii dintre ei in stare grava, am inteles. (…) Eu mi-as fi dorit in adancul sufletului sa-si dea demisia.
Am avut un gand neexprimat, dar nici n-am indraznit sa i-l spun pentru ca Adina este de departe un om cu un simt al raspunderii foarte ridicat. Plus ca, discutiile pe care le-am avut in casa au fost foarte simple si elocvente: <daca noi am fi bolnavi si am fi pe patul de spital, cum ne-am simti sa stim ca oamenii care ar trebui sa ne ingrijeasca au fugit?> .
Adica, nu poti sa iei o astfel de decizie fara sa te gandesti si la omul care poate isi traieste ultimele clipe pe patul de spital. Intotdeauna iti doresti sa-i faci bine pe oameni. Uneori poti, alteori doar le alini suferintele. Oricum, trebuie sa fii acolo”, a mai spus Danut Terci.
Conform autoritatilor din Hunedoara, in judet sunt 16 cadre medicale infectate cu noul coronavirus: 5 medici, 9 asistenti medicali, o ingrijitoare si o persoana angajata ca personal auxiliar.
Potrivit reprezentantilor Prefecturii Hunedoara, personalul medical care nu se afla in spital in momentul intrarii in carantina a Spitalului Judetean de Urgenta Deva este chemat acum pentru a asigura permanenta in sectiile unde nu sunt suficiente cadre medicale.
„In ceea cre priveste personalul, trebuie spus ca personalul aflat in afara spitalului in acest moment poate fi chemat si este chemat pentru a ajuta sectiile acolo unde este lipsa de personal, inclusiv de la ortopedie, chirurgie generala, neurochirurgie catre alte sectii unde este nevoie. De aceea, in aceasta perioada, au fost chemate cadre medicale din Deva pentru a completa personalul personalul in SJU Deva, la toate sectiile unde se inregistreaza deficit de personal. Se poate si la Oncologie, nu avem o situatie exacta unde sunt chemati medicii sau asistentele, dar se poate si la Oncologie, daca acolo este nevoie pentru ingrijirea bolnavilor aflati deja internati in aceasta sectie“, a declarat, pentru MEDIAFAX, Lucian Morogan, purtatorul de cuvant al Prefecturii Hunedoara.
Potrivit acestuia, cadrele medicale carora li s-au prelevat probe pentru testare se afla in izolare in asteptarea rezultatelor.
Publicitate