Ministrul Sanatatii, mesaj dupa vizita la Arad: “In acel cort era o tanara italianca, trata pacienti romani. Exemplu pentru noi”

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, se afla, miercuri, in vizita in judetul Arad, la Spitalul Judetean, pentru a verifica modul in care este primit un pacient care nu stie ca este infectat cu coronavirus, el declarand ca nu se poate vorbi de neglijenta, in privinta infectiilor din acest spital, dar ca ”poate la un moment dat lipsa protectiei” ar fi de vina. Tataru a precizat ca ”e o transmitere comunitara extinsa” la Arad.

CORONAVIRUS ROMANIA. “Am venit sa vad ce face un pacient care ajunge la spitalul judetean, nestiind ca este pozitiv si as vrea sa vad si eu traseul acestui pacient, as vrea sa vad un personal medical, as vrea sa vad efectiv un management, dupa aceea putem sa discutam. Vreau sa vad in ce masura este pregatit un spital, in ce masura este pregatit un cadru medical, in ce masura este protejat un cadru medical si in ce masura consultul se efectueaza pentru a putea…”, a declarat Nelu Tataru, jurnalistilor, imediat dupa ce a ajuns la Arad.

Ministrul Sanatatii a explicat ca la Arad a avut loc o transmitere comunitara a coronavirusului, dupa mai multe cazuri neidentificate la inceput. Tataru a fost impresionat de o tanara rezidenta din Sicilia care lucra la corturile de triaj din curtea Spitalului Judetean Arad.

Transmitere comunitara la Arad

Publicitate

”E o transmitere comunitara extinsa in acest moment, niste cazuri neidentificate la inceput, dispersia s-a facut pe ce insemna personal medical, de la personal medical la ceea ce insemna pacienti. Avem un personal medical cu un moral relativ scazut, dar am fost impresionat aici, cel putin la corturi, sa vad o tanara rezidenta din Sicilia care ne trateaza pe noi. Cred ca si acesta este un motiv pentru care medicii nostri ar trebui sa inteleaga ca este un moment in care trebuie sa fim impreuna toti, este un moment in care ar trebui sa ne gandim la cei din judetul arad, sa ne gandim la cei din judetele limitrofe”, a declarat Tataru.

Citeste si articolul :   Surori gemene, casatorite cu frati gemeni, au ramas insarcinate in acelasi timp.

Intrebat de ce crede ca au fost cazuri de infectii in spital, Tataru a spus ca nu poate vorbi de neglijenta, dar ca o explicatie ar fi lipsa protectiei.

”La inceput a fost cazul sau cazurile neidentificate sau asimptomatice sau cu simptome nespecifice care au dat o transmitere locala, urmand apoi intre cadrele medicale si apoi intre pacienti sa continue aceasta transmitere si am ajuns unde am ajuns astazi. Nu pot sa spun neglijenta, poate ca la un moment dat lipsa protectiei, neidentificarea acelui caz si atunci toate s-au dus de la sine”, a declarat Tataru.

Ministrul Sanatatii a fost in vizita si la Vama Nadlac si personalul este protejat.

Articolul continuă după reclame

”La Nadlac am verificat cu domnul chestor Buda, seful Politiei de Frontiera, ce inseamna traficul, care este in aceste zile si cum va fi in perioada urmatoare, fiindca ne apropiem de sarbatorile pascale si dincolo de transmiterea pe care o avem aici, vom avea si o transmitere adusa de cei de afara, in majoritatea lor venind din zone care le stim ca sunt cu potential ridicat. Erau protejati politistii de frontiera si lucrau efectiv in acele echipamente, dar si in reteaua si procedurile care le-am aplicat noi”, a declarat Ministrul Sanatatii.

Citeste si articolul :   Pandemia ne-a tampit. Teoria viermilor din masca de protectie, demontata de un fizician roman.

La Spitalul Judetean Arad mai multi medici si asistente au anuntat ca demisioneaza sau se vor pensiona, in aceasta perioada. Cu toate acestea, conducerea unitatii sanitare spune ca este pregatita si are suficient personal.

Medic din Vicenza la Arad

Tataru a verificat corturile de triaj epidemiologic din curtea spitalului si a vorbit cu medicii de la Arad. „Am fost si am vorbit cu cadrele medicale si cu managementul si mi-am facut o parere”, a spus el.

Ministrul a adaugat ca 10 dintre medicii care au demisionat „aveau dreptul sa faca acest lucru” pentru ca sunt la pensie, desi avusesera prelungiri, au cerut pensionarea.

„Ceilalti, o parte sunt in concedii medicale. Eu am vorbit cu cine am putut sa vorbesc. Am anuntat ca o sa vin tocmai de aceea, am discutat cu medicii separat de conducere, cu medicii de la primiri urgente, de la corturile din afara spitalului”, a explicat el.

„Ce pot sa va spun, si e un exemplu, dincolo de Clinica de Boli Infectioase din Timisoara, in acel cort la poarta era o tanara italianca, din Vicenza, trata pacienti romani. Un exemplu pentru tot corpul nostru medical”, a spus Tataru.

Citeste si articolul :   Fapte interesante despre Bucuresti pe care probabil nu le stiati

Ministrul Sanatatii, in vizita la Spitalul “Victor Babes” din Timisoara: „Am venit sa vad o clinica in care medicii si-au infrant frica”

„Am venit sa vad un spital care merge, o clinica in care medicii trateaza, o clinica in care medicii si-au infrant frica. Am venit pentru Arad, dar am facut si o escala la Timisoara tocmai pentru acest lucru. La Arad am vorbit cu cadrele medicale si cu managementul, vom lua decizii, inclusiv in privinta directorului DSP. O parte dintre cadrele medicale din Arad ieseau la pensie, au dreptul sa faca acest lucru. La triaj, in fata Spitalului de Urgenta din Arad, am gasit o tanara italianca, Vicenza, care trata pacienti romani”, a declarat Nelu Tataru la iesirea din spitalul timisorean, potrivit romaniatv.net

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.