Alexandru Rafila: Coronavirusul nu se transmite prin incaltaminte. Cloramina preparata intr-o anumita concentratie sau alcoolul lasat…

Seful Societatii Romane de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune ca transmiterea noului coronavirus prin incaltaminte este putin probabila daca sunt respectate masurile de igiena mainilor, el afirmand ca 90% dintre cazurile de infectare se produc pe cale aeriana, prin contact apropiat cu cineva infectat. Rafila mai spune ca alcoolul in concentratie 70%, nu mai mult, poate dezinfecta suprafetele, iar spalarea riguroasa si gelurile pe baza de alcool dezinfecteaza pielea.

“Chestiunea asta a transmiterii virusului prin diverse obiecte reprezinta una dintre posibilitati, dar nu prin incaltaminte, sa vin din afara si sa aduc virusul in casa prin intermediul incaltamintei. Se poate, teoretic, sigur ca da, dar este foarte putin probabil sa existe si un contact infectat, cu o doza suficienta, (..) nu numai faptul ca exista virus, ci trebuie sa fie suficient de mult ca sa produca infectia si eu trebuie sa-l inhalez ca sa produca infectia.

Citeste si articolul :   Medic roman, despre pelerinajul de la racla Sfintei Parascheva: "Acolo se va petrece catastrofa zilelor noastre. Mai rau decat Lombardia"

Si atunci poate sa fie pe incaltaminte, dar daca eu respect masurile igienice, ma spal pe maini dupa ce scot pantofii, atunci nu am niciun fel de problema. Chestiunea asta nu are niciun fel de relevanta si nu e mentionata ca o cale de transmitere”, a afirmat Alexandru Rafila, potrivit romaniatv.net.

Acesta a precizat ca majoritatea celor infectati iau virusul prin contact direct cu cineva care il are si care i-l transmite prin micropicaturi pe care le elimina intr-un acces de tuse sau chiar in timp ce vorbeste.

Publicitate

“Calea de transmitere majoritara, peste 90% la suta dintre persoanele care se infecteaza se infecteaza prin contactul apropiat si se face pe cale aeriana, acele micropicaturi pe care le eliminam in urma unui acces de tuse, chiar si in timpul vorbirii eliminam niste micropicaturi si daca stam foarte apropiati de o anumita persoana putem sa ne imbolnavim sau sa-l imbolnavim, dupa caz”, a explicat medicul.

Citeste si articolul :   Mihai Bobonete, foc si para pe Instagram: „Sa va iau primariile in... si pe voi de mascarici”

El a precizat ca solutia de cloramina preparata intr-o anumita concentratie sau alcoolul lasat anumit timp pe suprafete pot realiza dezinfectia.

Alcoolul sanitar, spune Rafila, trebuie sa fie de 70 de grade, adica sa aiba o concentratie 70%. Daca e mai concentrat nu isi mai produce efectul ,el trebuind diluat pana la nivelul de 60-70%.

“Pentru maini apa cu sapun, dar spalarea trebuie sa fie riguroasa, si alternativa, cand mainile sunt fara incarcatura, sa nu fie murdare vizibil, atunci putem folosi geluri pe baza de alcool”, a precizat specialistul.

Alexandru Rafila a spus ca acest tip de virus suporta mutatii zilnic, dar ca importante sunt mutatiile majore, care pot provoca fie cresterea, fie scaderea patogenitatii.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.