Spitalele din Romania „cad” unul dupa altul. Exista riscul de a ramane fara medici. Prof. Alexandru Rafila propune ca cei asimptomatici sa poata lucra in continuare.

Spitalele din Romania „cad” unul dupa altul, pe masura ce sunt identificati pacienti depistati pozitiv la testele pentru coronavirus. Cel mai recent exemplu: Spitalul Obregia din Bucuresti, unde 70 de cadre medicale au fost puse in izolare, dupa ce un pacient care a ajuns la acest spital in data de 19 martie a fost confirmat cu coronavirus abia miercuri, 25 martie.

Pacientul a facut febra, iar medicii au hotarat ca trebuie sa i se faca testul pentru coronavirus. I-au fost recoltate probe a doua zi, insa rezultatele au venit foarte tarziu, adica abia miercuri, dupa cinci zile: testul este pozitiv.

Din pacate, in tot acest interval de timp, medicii nu au stiut daca pacientul este pozitiv sau nu, iar acesta a intrat in contact cu foarte multe cadre medicale, respectiv 70, care se afla acum in autoizolare.

Pacientul a stat in aceste zile cu mai multi pacienti, mai exact 15. Daca acestia sau medicii cu care a intrat in contact vor avea simptome, atunci vor fi si ei testati. Pana atunci, vor ramane in izolare timp de 14 zile.

In acest moment, pacientul se afla la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals din Bucuresti, unde primeste tratamentul necesar.

Managerul de la Obregia spune ca va elabora un protocol separat pentru pacientii psihiatrici, pentru ca in acest moment nu exista si trebuie facut unul si in privinta lor.

Risc de a ramane fara medici. Propunerea lui Alexandru Rafila: Cadrele medicale asimptomatice sa-si desfasoare activitatea

Spitalul Obregia se alatura astfel unui sir de institutii medicale din Romania care au trecut prin experiente similare, scrie digi24.ro.

Astfel, in Bucuresti, exista o situatie de acest gen si la Spitalul de Arsuri, dupa ce un pacient a fost transferat acolo de la Suceava si nu i-au fost facute recoltari pentru coronavirus nici la Suceava, nici la Bucuresti. La Spitalul de Arsuri a intrat in contact cu cadre medicale, pentru ca aici a suferit doua interventii chiurgicale. 30 de cadre medicale au intrat in izolare. La fel, in momentul in care vor avea simptome, li se vor face teste, pana atunci raman acasa.

Citeste si articolul :   Adrian Streinu-Cercel, dupa anuntul candidaturii sale la parlamentare din partea PSD. Cand vom scapa de coronavirus

Acesta este si motivul pentru care multe spitale raman fara medici, iar in acest context, profesorul Alexandru Rafila a pus in discutie o ipoteza de lucru: medicii care sunt asimptomatici sa nu mai ramana in izolare la domiciliu, ci sa li se puna la dispozitie spatii, in apropierea spitalelor, ca sa-si poata continua munca in spital, cu echipamentul de protectie adecvat si cu un protocol special.

Un alt exemplu celebru de spital contaminat este Spitalul Judetean Suceava, despre care deja se vorbeste de cateva zile. Aici exista deja cadre medicale confirmate cu coronavirus: nu mai putin de 85!

La fel si la Spitalul Gerota din Capitala, unde 38 de cadre medicale sunt infectate.

Si in judetul Hunedoara sunt 11 cadre medicale infectate. La Galati sunt, de asemenea, trei cadre medicale infectate. La Botosani – 3 cadre medicale infectate, Constanta – 2 cadre medicale infectate, Vrancea la fel, iar in Covasna sunt cinci cadre medicale infectate.

Citeste si articolul :   Coronavirusul, prevazut oficial inca din 2007! ”Pai daca mancati lilieci mici cu potcoava, ce-ati vrea???”

Astfel, sunt noua spitale care au personal medicale infectat cu coronavirus si altele doua, cel putin, care au zeci de cadre medicale in izolare la domiciliu. Practic, 10 la suta din randul celor infectati cu coronavirus in Romania pana acum provin din randul cadrelor medicale, potrivit estimarii profesorului Rafila.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.