Pedepse de pana la 20 ani de inchisoare pentru talharii impotriva celor cu Covid-19

Ministerul Justitiei a inceput, miercuri, o campanie de informare privind pedepsele aplicabile in cazul infractiunilor savarsite in timpul starii de urgenta si impotriva persoanelor bolnave.

Campania de informare, denumita ”Toleranta zero fata de infractiuni”, informeaza, de asemenea, ca orice infractiune savarsita impotriva unei persoane bolnave poate fi pedepsita in regim agravat.

”Potrivit Codului penal, orice infractiune savarsita impotriva unor persoane vulnerabile (bolnave) poate fi pedepsita in regim agravat. La pedeapsa prevazuta de lege pentru respectiva infractiune se poate adauga un spor de 2 ani de inchisoare”, transmite Ministerul Justitiei.

Pedepsele pentru infractiuni savarsite impotriva persoanelor bolnave

Publicitate

Furtul calificat – daca infractorul a profitat de starea de vulnerabilitate a persoanei vatamate datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste cu un maximum de 7 ani inchisoare.

Talharia calificata – savarsita prin folosirea de substante paralizante, care a avut ca urmare vatamarea corporala sau moartea victimei, daca infractorul a profitat de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste, in functie de ipoteza, cu un maximum 12, 14 ori 20 de ani inchisoare.

Citeste si articolul :   Duckadam tuna si fulgera: ”Tot saracii sunt oropsiti!”

Vatamarea corporala care a necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, daca infractorul a profitat de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata starii de sanatate (cum este boala COVID-19), se pedepseste cu un maximum 12 ani inchisoare.

”Potrivit Codului penal, pentru concursul de infractiuni se aplica pedeapsa cea mai grea, la care se adauga un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse stabilite”, mai arata MJ.

Astfel, in cazul savarsirii a trei infractiuni de furt calificat in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 15 ani inchisoare.

”In cazul savarsirii a trei infractiuni de talharie calificata in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 18 ani si 4 luni inchisoare, daca fapta a fost savarsita in timpul noptii. In cazul savarsirii a trei infractiuni de zadarnicire a combaterii bolilor in conditiile mentionate anterior, maximul pedepsei va fi de 28 ani si 4 luni inchisoare”, a mai precizat MJ.

Orice infractiune savarsita in regim de recidiva va fi sanctionata in regim agravat.

Citeste si articolul :   Primul mesaj transmis de senatorul PNL Vergil Chitac, dupa ce a aflat ca este infectat cu noul coronavirus

”Exista recidiva atunci cand, dupa ramanerea definitiva a unei hotarari de condamnare la pedeapsa inchisorii mai mare de un an si pana la reabilitare sau implinirea termenului de reabilitare, condamnatul savarseste din nou o infractiune, pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii de un an sau mai mare (sau pedeapsa detentiunii pe viata). Se retine recidiva si in cazul hotararilor de condamnare pronuntate in strainatate”, a mai precizat MJ.

Pedepse privind ”zadarnicirea combaterii bolilor”

Ministerul face precizari si cu privire la ”zadarnicirea combaterii bolilor”, in contextul pandemiei de coronavirus, potrivit stirileprotv.ro.

”Pedeapsa aplicata ajunge pana la 5 ani de inchisoare, respectiv pana la 9 ani daca fapta a avut ca urmare vatamarea corporala si pana la 15 ani daca fapta a avut ca urmare decesul uneia sau mai multor persoane. Declaratiile false sau nedeclararea unor fapte catre autoritatile abilitate poate fi pedepsita ca infractiune. Daca fapta este comisa profitand de starea de urgenta, pedeapsa poate ajunge pana la 7 ani de inchisoare”, a mai transmis MJ.

Sunt pedepsite sever, pe durata starii de urgenta, intrarea ilegala in tara si incercarile unor persoane de a distorsiona stocurile si vanzarea unor produse esentiale in contextul pandemiei (de exemplu: materiale sanitare, echipamente de protectie, produse biocide pentru dezinfectie, dispozitive medicale si kituri pentru diagnosticare necesare pentru prevenirea infectarii cu SARSCoV-2 etc.).

Citeste si articolul :   Bilant COVID-19 din 6 aprilie 2022, in Romania.

”Fapta de indemnare a publicului, verbal, in scris sau prin orice alte mijloace, sa savarseasca infractiuni (de exemplu, sa nu respecte masurile de carantina sau alte masuri dispuse de autoritatile publice) este infractiune si se pedepseste de legea penala cu inchisoare de pana la 7 ani”, a mai precizat Ministerul Justitiei.

Presedintele Klaus Iohannis a decretat, in 16 martie, starea de urgenta, pentru o perioada de 30 de zile.

Publicitate

Autor

Autor: Drimboi Petre

Petre este editor al ziarului online fabricatinromania.info si a studiat jurnalismul. Are o experienta de 4 ani. S-a evidentiat ca jurnalist in proiectul stiriactuale.net. Este pasionat de politica, sport si sanatate. A lucrat pe teme de stiri, politica, sanatate si sport.