Ministrul Finantelor, Florin Citu, a anuntat ca in sedinta de Guvern de joi va fi adoptata o ordonanta de urgenta care va permite companiilor si persoanelor fizice care au de suferit, financiar, din cauza coronavirusului, sa primeasca o amanare a platii ratelor la banci. Aceasta, dupa ce BNR a anuntat ca o astfel de amanare nu va mai transforma creditele intr-unele neperformante, iar bancile nu vor mai fi nevoite sa blocheze rezerve pentru ele, scrie digi24.ro.
„Este o decizie a Asociatiei Europene a Bancilor. Este un prim pas, dar care era important pentru a veni cu o solutie pentru tot sistemul bancar, pentru toti clientii”, a spus Citu.
El a precizat ca joi va fi adoptata o ordonanta de urgenta, in sedinta de Guvern, iar aceasta va permite amanarea ratelor pe o perioada mai mare decat cea a starii de urgenta, avand in vedere ca efectele crizei economice generate de pandemia de coronavirus se vor prelungi.
„Ne gandim ca si dupa aceasta perioada va fi nevoie de un timp pentru a reveni la normal”, a spus el.
Intrebat daca este vorba despre o amanare pentru o perioada „mai aproape de 3 luni sau mai aproape de 6 luni”, Citu a raspuns: „Mai aproape de 6 luni”.
„Aici va fi implicat si statul, dar nu vom discrimina, cei care vor cere vor avea acces la aceasta facilitate”, a mai spus ministrul.
El a spus ca este vorba atat despre persoane fizice, cat si despre persoane juridice si ca nu exista conditionalitati sau de documente justificative pentru a obtine amanarea platii ratelor.
„Cei care au nevoie de pasuire vor putea accesa aceasta facilitate”, a adaugat el.
Declaratia ministruli de Finante vine dupa ce BNR a anuntat ca permite bancilor sa amane plata ratelor la credite, fara ca acest lucru sa transforme clientii in rau-platnici, iar bancile nu mai trebuie sa faca provizioane pentru ele.
„In cazul unor rate neplatite, aceste neplati fiind cauzate de situatia epidemiei de coronavirus, creditul respectiv sa nu fie considerat neperformant. In consecinta, banca nu este obligata sa constituie provizioane, sa declare un credit problema, ssa ia masuri impotriva celui care nu face aceasta plata sau sa vina cu costuri suplimentare”, a explicat Dan Suciu, purtator de cuvant al BNR, la Digi24.
Pana acum, un credit devenea neperformant daca se inregistra o intarziere de trei luni a platilor.
Publicitate